A titokzatos provokátor

Írta : Franco Marco
Eredeti cím : -
Eredeti kiadás : 2011
Magyar cím : A titokzatos provokátor
Fordította : -
Kiadó : Alexandra Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 342
40
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Hogy hogyan lett Franco Marcóból sztáríró, akinek nők ezrei kérik ki a véleményét, én nem tudom. Azt sem tudom ki ez az ember, ugyanis most hallok róla először – így jár az ember lánya, ha nem lóg folyton a neten –, de e könyv első soraiból az is kiderül, hogy most sem fogok sokat megtudni róla, ezért van az, hogy ő egy „titokzatos provokátor”. Azt viszont megtudtam, hogy mélyen tiszteli a nőket, és ezt mélyen ironikus stílusban a tudomásukra is hozza. Hogy valójában mit tisztel bennük? Nos, nagyon sok, szépen megfogalmazott dolgot – elbűvölő szépségüket, szenvedélyes akarásukat, azt, hogy mindent elviselnek, hogy utolsó csepp vérükig harcolnak a szeretett pasiért, azt, hogy van hitük és hogy egyszerűen jók. Ezt igazán szépn megfogalmazta Franco Marco. Viszont e könyvet lapozgatva úgy tűnik nekem, hogy a nők nagyon szeretnek bolondot csinálni magukból olyan pasik kedvéért, akik nem szeretik, nem tisztelik őket, és soha nem is fogják. Mindenesetre Franco Marco megmondja nekik a tutit, és ha nem teljesen ostobák, érthetnek az ostorként csattogó, poénos mondatokból, szójátékokból. Először arra gondoltam, hogy mekkora marhaság ez az egész. Nők fírkálnak buta leveleket valakinek, aki aztán jól lehordja őket, amiért megkérdezik a nyílvánvalót. Majd, ahogy olvastam a leveleket rájöttem, hogy lehet ez egyfajta terápia is – ha valaki eljut odáig, hogy leírja azt, amit gondol, valószínűleg sokkal inkább tudatosul benne a valóság, mintha csak gondolja. Kicsit eltávolodik a saját sorsától és megnézi azt a más szemeivel, így sokkal könnyebb megtenni a szükséges lépéseket és felismerni azt, hogy valami mennyire nem jó. Aztán meg talán nincs is annál „tudatosítóbb” módszer, mint hogyha valaki egy vicces, görbe tükörben megmutatja neked az életedet. Miután egyet kacagtál rajta, jól ráfagy a vigyor az arcodra. És ha jól megnézem, Franco Marco stílusa tényleg vicces, bár nem állítom, hogy minden szójátékot megértettem. A görbe tükör dolog viszont határozottan jól megy neki.


Ez a könyv tehát egy gyűjtemény Franco Marco eddigi „klienseinek” leveleiből, és az azokra adott válaszokból. Ha valakinek kétségei vannak a kapcsolatát illetően, de nem jutott még el odáig, hogy a Life.hu-n megkérdezze erről Franco véleményét, a kötetben található levelek/válaszok között valószínűleg talál egyet, amit ráhúzhat a saját kaptafájára. És jól kirúghatja utána a csaló, hazug pasiját – vagy a nőjét. Tanulságos kis sztorik ezek. Innen tudtam meg, hogy a pasi csal, hazudik és nyomorba dönt. A nő viszont csendben tűr és mindent elvisel. Némelyik. A másik ugyanis szintén csal és hazudik, csakúgy mint a pasi. És ha a lelkiismerete nem lenne elég hangos, megkérdezheti Franco Marcót, hogy mi erről a véleménye.

Az igazat megvallva a könyv nem fogott meg engem. Az utolsó fejezetben található női leveleket találtam a legérdekesebbnek benne, valamint kiemelném a Gogo a pokolban, valamint a Szandikát szeretni című írásokat – ezek határozottan tanulságosak voltak számomra. Ennél többet nem is mondhatok: aki kíváncsi, olvassa el. Arra sem jöttem rá, miért hagyják a nők a végtelenségig kihasználni és átverni magukat. Viszont tisztelem Francóban, hogy tiszteli a nőket – pláne, hogy én is az vagyok. Ezért aztán csak annyit mondhatok: Hajrá csajok! És hajrá Marco! Valamit biztosan jól csinálsz, ha ennyien fordulnak hozzád.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •