Az első atombomba sztorija

Vidd hírét!
  •  
  •  

1945-ben ezen a napon egy Enola Gay nevű, amerikai repülőgépről atombombát dobtak egy japán városra, Hirosimára. Ezt a napot senkinek nem szabad elfelejteni, amint azt sem, hogy az atomfegyverek ma is fenyegető veszélyként lapulnak országok vezetőinek zsebében, mint hatalmi játszmák eszközei. A hirosimai atombomba ledobásának szomorú évfordulóján néhány könyvet szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, amelyekből sokat megtudhatunk ennek a hihetetlen hatalmat jelképező fegyvernek a létrejöttéről.


Az első ajánlatunk Vszevolod Ovcsinnyikov-tól az A-bomba sztorija. Ez a dokumentumregény egy szovjet író tollából született 1984-ben, így megvan az az előnye, hogy külső szemlélőként meséli el az amerikai, valamint a német, brit és japán kutatók által végzett, az atombomba kifejlesztésére irányuló kutatásokat. Megismertet a német urántervvel, a japán N-tervvel, az amerikai Manhattan-tervvel és az angol Tube Alloys programmal. A szovjet kutatásokról nyilván hallgat az író, de így is nagyon jó képet alkothatunk az akkori viszonyokról. A könyvről már online casinos közöltünk egy kritikát az Olvasótermen, itt olvasható.

Másodikként hadd ajánljuk Leslie R. Groves-tól Az atombomba születését. Leslie R. Groves az amerikai hadsereg tábornokaként a Manhattan-terv katonai vezetője volt. 1942-től részt vett az atombomba kifejlesztésének minden fázisában, még a japán célpontok kiválasztásában is szerepe volt.
Könyvének előszavában fontos dologra hívja fel a figyelmet: a XX. század csodálatos vívmánya az atomenergia felfedezése, de amilyen csodálatos épp annyira pusztító az a fegyver, amelyet létrehoztak a segítségével. Robert Oppenheimer, az atombomba egyik megalkotója előrelátta az elkövetkező szönyű dolgokat és már akkor figyelmeztette az embereket, amikor még elkerülhető lett volna az első katasztrófa: Hirosima lebombázása. Neki lett igaza: “az imperializmus korifeusai az új fegyverben mindenekelőtt más országok ijesztgetésére és zsarolására szolgáló eszközt láttak. Az atombomba amellett, hogy gyarapította a pusztító eszközök tömegét, példátlan fegyverkezési versenyt indított el, s az államközi kapcsolatokban meghonosította a termonukleáris háború szörnyű következményeitől való félelem feszültségét. Az atomfizikában elért tudományos felfedezések eredményeit csakis a katonai előnyök szempontjából értékelték.”
Leslie R. Groves könyve egy bennfentes vallomása a világ egyik leghatalmasabb projektjéről.

Ajánlónk harmadik szereplője Hubert Mania-tól a Láncreakció. Hubert Mania a németekre jellemző alapossággal járja körül az atombomba történetét, 1789-ben kezdi, amikor a szurokércben először fedezték fel az uránt, és az új-mexikói Alamogordo melletti első kísérleti robbantással fejezi be – ő nem ér el Hirosimáig. Végigvezeti az olvasót az atomkutatás első évtizedein, nyomon követi a harmincas és negyvenes évek atomkutatásait és a könyv lapjain olyan illusztris személyekkel találkozunk, mint Albert Einsten, Niels Bohr, Enrico Fermi, Werner Heisenberg, majd a későbbiekben Teller Ede, Lise Meitner, Szilárd Leó vagy Robert Oppenheimer. A Láncreakció egy nagyon alapos mű: minden fizikusnak és kémikusnak kötelező olvasmány. És hogy mások számára is élvezhető legyen, életrajzi érdekességekkel is megtűzdelte művét az író.


Vidd hírét!
  •  
  •