A könyvtrailerverseny eredményhirdetése

Vidd hírét!
  •  
  •  

Mit forgatsz a fejedben? címmel könyvtrailerversenyt indított a nyár elején a prae.hu, melynek máris itt az eredményhirdetése. A műfaj a reklámiparban, a könyvpiacon és a filmesek körében is újdonságokat hoz, ezeket világítja meg az 1. Jövőnéző Fesztivál szeptember 7-én és 8-án az Örökmozgóban, Budapesten.


Várakozáson felüli mennyiségben érkeztek a különböző könyvekhez készített filmek. A profi kategóriában a kiadók felkérésére készültek az alkotások, a free style világában a kiadók által megjelölt könyvekre viszont bárki készíthetett filmet. A zsűri tagjai: Benedek Anna, a prae.hu irodalmi rovatvezetője, Divinyi Réka forgatókönyvíró, Fabricius Gábor reklámszakember, Forgács Nóra Kinga, a prae.hu filmes rovatvezetője, valamint M. Tóth Géza animációs rendező. A zsűri a profi kategóriában 300-200-100 ezer forintos díjakat ítél oda, a közönség a Facebookon történő közönségszavazás során dönt a díjátadóig, szeptember 8. este 20:30-ig a 200 ezer forintos közönségdíjról.

A nagy siker miatt megérett az elhatározás: jövőre ismét megversenyeztetik a trailereket, így akik idén elfelejtettek elindulni már kész trailerükkel, illetve újat készítenek, szeptember 10-től elküldhetik a palyazat.prae.hu@gmail.com címre.

Mivel új műfajról beszélhetünk a könyvtrailerek esetén, a szervezők – a prae.hu általános művészeti portál és a József Attila Kör Irodalmi Egyesület – fontosnak tartották, hogy szakmai beszélgetések során is felvetődhessenek problémák. Ezért az 1. Jövőnéző Fesztivál keretein belül filmes szakemberek, reklámszakemberek, kiadók és könyvkereskedők, valamint zenei szakemberek mind-mind a könyvtrailerek műfajának, hasznának kérdését járják körül.

A szervezők az Örökmozgó moziban levetítik a könyvtrailereket, és mellettük más, irodalmi alkotások által inspirált filmeket is. Az érdeklődők megnézhetik a Mészöly Miklósnak és életművének a nagy író ismerőseivel folyatatott beszélgetésekkel nyomába eredő Privát Mészöly című filmet, vetítésre kerül a Versmob, mely a gimnazista generáció számára teszi szerethetővé a költészetet, valamint a magyar irodalmi alkotásból készült filmek talán leghíresebbike, a Sátántangó.

Bemutatnak olyan könyvújdonságokat, mint például az a mesekönyv, mely egy hallássérült kisfiú történetét meséli el a hallóvá válás útján (Benyovszky Anita: Péterke hallani fog), vagy az egyik leghíresebb kortárs író, Bret Easton Ellis munkásságát feldolgozó monográfiát, illetve a Hegyi Balázs könyvét, melyről Mékli Attilával, a „rocker atyával” beszélget a szerző. Performanszot ad elő az Opál színház az 50-es évekről KИШЕРТЕТ JAРJA БE EUРOПAT címmel.

A szakmai rendezvényeken túl zenét is lehet majd hallgatni: Spokenword (zenés-verses) est lesz a Balázs József Trió, Süveg Márk és Závada Péter (Akkezdet Phiai) közreműködésével pénteken, szombaton pedig a Harcsa Veronika Duó koncertje (Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint). A résztvevőket is bemutató, részletes és frissített program megtekinthető a prae.hu Jövőnéző menüpontjában.


Vidd hírét!
  •  
  •