Muriel Barbery: Ínyencrapszódia

Írta : Muriel Barbery
Eredeti cím : Une Gourmandise
Eredeti kiadás : 2000
Magyar cím : Ínyencrapszódia
Fordította : Tótfalusi Ágnes
Kiadó : Geopen Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 156
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

Muriel Barbery, marokkói írónő első regénye, az Ínyencrapszódia, 2000-ben jelent meg és rögtön világsikert aratott. Idén a Geopen Kiadó jóvoltából magyarul is olvashatjuk.


Pierre Athens, a világhírű étteremkritikus haldoklik. Negyvennyolc órája van még ebből az életből, halálos ágyán fekszik, mert cserbenhagyta a nemlétező szíve. Pierre Athens az első osztályú vendéglők felemelője vagy buktatója, aki maga volt a felsőbbrendű gasztronómiai élmények fejedelme, meg fog halni, mint minden más halandó. És a halálos ágyán ugyanúgy lesik minden kívánságát, mint életében. Egyetlen utolsó kívánsága van: megtalálni az emlékei között és újra érezni gyermekkorának egyik meghatározó ízét, mely még abból az időből származik, amikor nem fertőzte meg az a kívánság, hogy a végletekig elemezze és élvezze a legkifinomultabb és legközönségesebb ízeket.

Egy íz kísérti és hatalmas félelem szorongatja: lehet, hogy nem jön rá időben, mi is az. Így aztán elmerül az emlékeiben és azokon keresztül ismerjük meg életének meghatározó részleteit, kapcsolatát a feleségével és a gyerekeivel, a takarítónővel, az értéktárgyaival, az unokaöccsével és eközben elmerülhetünk az ínycsiklandozó reggelik, ebédek és vacsorák leírásában. Miközben Athens úr emlékeiben kutatunk egy-egy régi íz felidézéséhez aszisztálva, lehetőséget kapunk arra, hogy életének más szereplőit is meghallgassuk. Egy-egy fejezetnyi nosztalgikus emlékezés után ugyanis fejbekólint minket az a sok érzés, amivel az emberek viseltetnek iránta. Van közte minden: vak tisztelet és szeretet, gyűlölet, közöny, megvetés és számító barátság. Végül ezeknek a kis részleteknek a segítségével kidomborodik Pierre Athens úr személyisége is olyannak, amilyen valójában volt.

A főhős emlékeiből felmerülő lakomák leírásai adják a regény sava-borsát, nemhiába ínyencregény, hiszen olyan elmélyült szeretet csendül ki belőle az étel iránt, pontosabban az érzéssel, hozzáértéssel megkomponált ételkreációk iránt (legyenek azok bármilyen egyszerűek), hogy igazi piedesztálra emelkednek előttünk ezek az étkek, és az elfogyasztásuk szertartása is. De ami megkoronázza ezt az egészet, az az ízek hatásának leírása: megkívántatja velünk a nagymama főztjét, a roston sült hal semmihez nem hasonlító vadságát, az első korty whisky robbanását.
Mindeközben kapunk egy megrendítő jellemrajzot is erről a nagy emberről, aki attól szenvedett, amivel sokszor másokat vádolt. Az írónő ugyanis fejezetenként váltogatja a narrátorokat, sorra megszólaltatva a feleséget, a gyerekeket, a szeretőt, sőt még a kutyát is. Ez érdekes ízt ad a regénynek, a nosztalgikus emlékezések furcsa ellentétben állnak a feszültségtől vibráló életképekkel, de együtt egy kerek egész történetet alkotnak.

A szerző: Muriel Barbery

Muriel Barbery 1969-ben született Marokkóban. Filozófiából szerzett doktorátust, majd a caeni egyetemen helyezkedett el tanárként. Első regénye hatalmas siker lett, elnyerte a Legjobb Ínyenc Regény Díjat. Következő regénye, A Sündisznó eleganciája szintén nagy közönségsikernek örvendett, magyarul 2009-ben jelent meg, szintén a Geopen Kiadó gondozásában. Az írónő ma férjével együtt Japánban, Kiotóban él.


Vidd hírét!
  •  
  •