Boldogan éltek míg meg nem haltak…

Írta : Singer Magdolna
Eredeti cím : Boldogan éltek míg meg nem haltak... és azután?
Eredeti kiadás : 2011
Magyar cím : Boldogan éltek míg meg nem haltak... és azután?
Kiadó : Móra Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 47
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

Mindenszentek Ünnepe és Halottak napja alkalmából egy gyerekeknek szóló, szülőknek is nagy segítséget nyújtó kis könyvecskét szeretnénk bemutatni, amit akár így is nevezhetnénk: “kézikönyv a halál megértéséhez és elfogadásához”. A halál része az életünknek, akármilyen fájdalmas is az, ha elveszítünk egy szeretett személyt. Mégis a felnőttek gyakran megpróbálják ettől a szomorúságtól megvédeni a gyermeküket, és ezt úgy teszik, hogy nem beszélnek róla, eltitkolva ezzel  a saját fájdalmukat is. Singer Magdolna arra próbálja rávezetni a gyerekeket, a szülők segítségével, hogy beszéljenek arról, ha meghal valaki a közelükben, idézzék fel közösen a szép emlékeket, gondoljanak úgy a halálra, mint az élet nagy körforgásának részére, hiszen az is. Aki megszületik, az meg is fog halni, és bár nehéz ezt elfogadni, változtatni nem tudunk rajta, de vigaszra lelhetünk a családdal való szeretetteljes együttlétben.


Singer Magdolna azt tanácsolja, hogy a családdal közösen a gyerekek is látogassanak el a temetőbe, ültessenek virágot szeretteik sírjára, és őrizzék meg az elhunytak emlékét a szívükben. Mindeközben kérdéseket is találunk a könyvben, amelyeket egy beszélgetés közben feltehetünk a gyereknek, ezzel segíthetünk neki kimondani az őt foglalkoztató gondolatokat, arra is rávehetjük, hogy próbálja meg lerajzolni azt, ami a halállal, a szomorúsággal, esetleg a halál miatti haraggal kapcsolatban megfogalmazódik benne.

A mai társadalom megpróbálja mindentől megóvni a gyerekeit. Sok szülő mindent megtesz azért, hogy az élet nehézségeit a lehető legkésőbb tapasztalják meg a gyerekei. De nem biztos, hogy ez a legjobb módszer, hiszen a kemény valóság később talán annál nagyobb súllyal kólintja fejbe a fiatalt. Úgy gondolom, sokkal célravezetőbb módszer az, ha beszélünk mindenről, ami része ennek a földi életnek, természetesen mindig a  gyerek korának megfelelő módon. Ez a kis könyv a 7 – 11 éves korosztálynak tud segítséget nyújtani, és persze a szülőknek is, akik esetleg bizonytalanok azt illetően, hogy mit hogyan magyarázzanak meg a halállal kapcsolatosan. A szövegbe beszúrt kérdések arra szolgálnak, hogy a gyerekből  minél több formában a felszínre csalogassuk a gondolatait, így hozva egyre közelebb hozzá, és így téve minél emberközelibbé ezt a hatalmas, fölénk nehezedő, sötét titkot. A könyv utolsó lapjai rajzok számára vannak fenntartva, ezáltal még inkább foglalkoztatókönyv jellege van a könyvnek.


Vidd hírét!
  •  
  •