Irodalmi Csodaország Londonban

Vidd hírét!
 
 

Eredeti módját választotta a segítésnek az angliai Vakok Intézete (RNIB): Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyvének alapján tematikus parkot hozott létre. A Temze partján október 18-20 között terjeszkedő varázslatos világ könyvekkel és szerzőkkel volt tele. Az öt kis birodalom a vakok és rosszul látók olvasási szükségleteire akarta felhívni a figyelmet.

Október 18 – 20 között a Temze partja irodalmi Csodaországgá változott. A meseregény alapján kialakított szürreális helyszíneken az eseményeket és foglalkozásokat az angol gyermekek kedvenc hírességei vezették. A rendezvény fénypontja a 19-i „Olvass a vakokért” megmozdulás volt, aminek célja az volt, hogy a lakosság figyelmét erre a problémára irányítsa.

Az egyik leglelkesebb támogató Michael Sheen színész, aki jól ismert gyermekkönyvekből készített hangfelvételeket, amiket az eseményen lejátszottak. Ahogy elmondta: „Az olvasás és a mese a gyermekkor legfontosabb élményei közé tartoznak. Ezek inspiráltak engem is írásra. Rettenetes elgondolni, hogy léteznek emberek, akik meg vannak fosztva ettől az örömtől, mert nem látnak”.

Sally Gardner díjnyertes gyermekkönyv-szerző az Operation Bunny című legújabb könyvéből olvasott fel. A súlyosan diszlexiás Sally gyerekkorában nem tudott megtanulni olvasni. Véleménye szerint: „A diszlexia a vakságnak egyféle előszobája. A Vakok Intézete elismeri ezt, és a diszlexiában szenvedők számára hozzáférést biztosít hangoskönyvtárához”. Hozzátette: „Csodálatos élmény egy gyereket megajándékozni az irodalommal. Gyerekkoromban nem tudtam a Vakok Intézetéről. Már bőven benne jártam a harmincas éveimben, mire tudomást szereztem a hangoskönyvek varázslatos bőségszarujáról. Most szerencsésnek érzem magam, mert minden könyvem megjelenhetett audio formátumban is. Valahányszor felveszünk egy könyvet olyan, mintha egy álmom válna valóra.”

Bali Rai fiatalkorú szerző a következőket mondta: „Amikor megtudtam, hogy a könyveknek csak 7%-a hozzáférhető a vakok és gyengén látók számára, rögtön tudtam, hogy ezen változtatni kell. Hiszen ez rettenetes: egyetlen gyermeknek sem szabadna az olvasás örömeiről lemondania”.

Beszélő gombák a parkban (fotó: Matt Crossick / PA Wire)

Az Anglia-szerte népszerű Gadget Show bemutatói, AB Saddlewick, Josh Lacy és Jason Bradbury is támogatják a kampányt Ben Halimmal, a CBBC bemondójával együtt. A londoni Hibernia rakpartot öt varázslatos birodalomra osztották, köztük az őrült kalapos részlege és a beszélő gombák erdeje, és mindenik számtalan élményt nyújt. Andrew Stellitano ételtervező művész különleges illatokat kreált, amikkel különböző gyerektörténetek részleteit idézi fel. A Gucci számára is dolgozó gasztronómus marmaládé, vajas kenyér, sőt, könnyfakasztó torma illatot is sikerített. De a rendezvényen serbet, muffin és egyéb gyermekek által kedvelt nyalánkságok is voltak.

Ha a rendezvénysorozatról le is maradtak, Carrol különleges világának rajongói meglátogathatják a Carrol-mű alapján készült bronzszobrot a Central Park-ban, Oxfordban pedig, Alice Csodaországban boltot is találnak.

Forrás: The Guardian


Vidd hírét!