Újra feszült a légkör a Jaipur Irodalmi Fesztivál körül

Vidd hírét!
  •  
  •  

Radikális muzulmán papok egy csoportja azt kéri az indiai Jaipur Irodalmi Fesztivál szervezőitől, hogy az idei fesztiválon ne engedjék azok részvételét, akik tavaly nyilvánosan olvastak fel Salman Rushdie betiltott művéből, a Sátáni versekből. 2012-ben néhányan éppen azért választották a tiltakozás ezen formáját, mert Rushdie – szintén a muzulmán csoportok tiltakozása és állítólag fenyegetettség miatt – kénytelen volt távolmaradni az irodalmi fesztiváltól. A szervezők nem helyeztek kilátásba semmilyen ellenintézkedést vagy büntetést, amiért a fesztivál hivatalos meghívottjai az egyik színpadon nyilvánosan olvastak fel az Indiában betiltott regényből, de az események hatalmas hullámokat gerjesztettek, a világ felfigyelt Jaipurra, és volt folytatása az ügynek. Az indiai bíróságokra több panasz is érkezett, ezekben a vád többnyire a faji gyűlölködésre való felbújtás volt. Indiában az incidens azt az érzést erősítette, hogy a szólásszabadságot korlátozzák, és felerősödtek a kormányt kritizáló hangok is.


A hétvégi jaipuri találkozó egyik résztvevője, Sajid Sehrai a Guardiannek azt mondta, hogy Rushdie egy bűnöző, aki förtelmes bűncselekményt követett el a muzulmánokkal szemben. Szerinte a Jaipur Irodalmi Fesztiválnak van egy rejtett napirendje is, de a muzulmánok nem fogják hagyni, hogy nyíltan sértegessék Mohamed prófétát. Sajid Sehrai hozzátette: a nyugati világ, a kereszténység és a zsidók karöltve rágalmazzák az iszlám vallást.

A szervezőket meglepte a muzulmánok kérése. Idén csupán egyetlen olyan személyt hívtak meg a fesztiválra, aki a tavaly felolvasott a Sátáni versekből, ő Jeet Thayil, akinek Narcopolis c. regényét jelölték a 2012-es Man Booker-díjra. A tiltakozók ezek szerint nincsenek tisztában azzal, hogy ki olvasott a színpadon a tavaly a betiltott könyvből, és kit hívtak meg az idén a szervezők. A rendezők egyike szerint ez jellemző Indiára: valaki mindig támad valakit, többnyire minden alap nélkül. Sanjoy Roy, a fesztivál igazgatója a helyi televíziónak adott nyilatkozatában ezzel együtt kijelentette, hogy nincs szándékukban változtatni a fesztivál menetrendjén, és nincs tudomása semmilyen hivatalos, demokratikus úton benyújtott tiltakozásról.

A muzulmánok tiltakozása idén várhatóan nem kelt majd akkor hisztériát, mint tavaly. 2012-ben egy feszült politikai eseménnyel párhuzamosan rendezték meg az irodalmi fesztivált, hiszen a szomszédos, jelentős muzulmán kisebbséggel rendelkező Uttar Prades államban éppen választási kampány zajlott. Sehrai idei felhívása a tavalyi akcióhoz képest gyakorlatilag süket fülekre talált.

Noha a szervezők siettek kijelenteni, hogy az idei fesztivál a helyi szerzőkre fókuszál, azért elképzelhető, hogy lesz olaj a tűzre, hiszen Rushdie “véletlenül” épp a napokban érkezik Indiába, hogy promoválja Az éjfél gyermekei c. regénye alapján készült filmet. A másik oldalon ott van a legnagyobb hatású hindu nacionalista szervezet, a Rashtriya Swayamsevak Sangh (Nemzeti Önkéntesek Szövetsége), ők a pakisztáni írók jelenléte miatt tiltakoznak. Úgy tűnik, hogy a maharadzsák rózsaszín városában 2013-ban is nagy kaland az irodalmi fesztivál.


Vidd hírét!
  •  
  •