Neil Gaiman egy időre lemond a közösségi oldalakról

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Egy a The Guardiannek adott interjúban Neil Gaiman arról beszélt, hogy hat hónapra ki fogja kapcsolni magát az internetes szociális hálókból, mert túl sok időt felemésztenek abból, amit alkotói tevékenységre szánhatna. Így 2014 januárjától megpróbál a Twitter, a Facebook és az internetes blogja nélkül boldogulni legalább hat hónapig.


Gaiman rajongói nem panaszkodhattak arra az elmúlt években, hogy az író kevesebbet alkotott volna mióta 2001-ben internetes blogot kezdett írni, vagy 2008-ban csatlakozott a Twitterhez, hiszen 2002-ben jelent meg díjnyertes kisregénye, a Hugo-, Bram Stoker- és Nebula-díjas Coraline, 2009-ben pedig A temető könyve című regénnyel jelentkezett, amely szintén Hugo-díjas lett a legjobb regény kategóriában. Neil GaimanEzenkívül két epizóddal gazdagította a Ki vagy, doki? c. tévésorozatot, és ezen a héten jelenik meg legújabb műve, az Óceán az út végén. Az írónak azonban más erről a véleménye.

Szerinte nem az a legnagyobb probléma a közösségi oldalakkal, hogy olyan rengeteg időt vesznek el az embertől, hanem atoledo az, ahogyan az egyén életének minden aspektusába beférkőznek. Hálásan gondol arra az 1,8 millió emberre, akik követik a bejegyzéseit a Twitteren, és akik segítettek neki információkat gyűjteni az 1960-as évek édességeinek árairól, de úgy érzi feleannyi idő alatt készült volna el a művével, ha nem veszi igénybe ezt a segítséget.

Amikor arról kérdezik, honnan szerez ötleteket a műveihez, azt válaszolja: a legtöbb ötlete akkor született, amikor igazán unatkozott. Egyik legjobb módja az unatkozásnak – szerinte – ha iskolai színdarabokat néz az ember. Ilyenkor órákon át kell egy helyben ülni telefon, internet, vagy bármilyen olvasnivaló nélkül, és egyik hasonló előadásról úgy jött ki az író, hogy kidolgozott a fejében egy egész Ki vagy, doki?-epizódot. Így tehát igazán hasznosnak bizonyult az a néhány internet nélkül töltött óra, bár a darab szereplői ezt valószínűleg nem fogják bóknak érezni.

Úgy nyilatkozott, hogy érzései szerint már-már szimbiótikus kapcsolatba került a telefonjával meg a Twitterrel, és függő lett az azonnali információszerzés és megosztás lehetőségétől. Úgy érzi ideje kipróbálni, mi történik ezek hiányában. “Egy új projekten dolgozom, régi mítoszokat öntök új formába, és jó lenne, ha munka közben csak a saját gondolataim visszhangoznának a fülemben”, nyilatkozta.

Ugyanakkor még nem döntötte el, hogy mennyire veszi szigorúan ezt az “elektronikus csöndre” vonatkozó fogadalmat, teljes mértékben elzárja-e magát az internettől, vagy nem, és abban sem biztos, hogy hol és mivel fogja tölteni ezt az időszakot. Egyet azonban teljes bizonyossággal megígért, éspedig azt, hogy nem lesz ez egy végleges válás, annál sokkal jobban szeret beszélgetni és kapcsolatot teremteni az emberekkel.

Ezzel a lépéssel Neil Gaiman olyan hírességek nyomdokaiba fog lépni, mint Lady Gaga vagy Justin Timberlake, akik jótékonysági okokból hagyták abba a Twitterezést 2010-ben, ám Gaiman személyes okokból teszi. Reméljük, hogy az 1,8 millió Twitter-követője, 500 000 rajongója a Facebook-on az az 1,5 millió ember, aki a blogját olvassa, megértő lesz az író elhatározásával kapcsolatban.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •