Jasper Fforde: A Jane Eyre eset

Írta : Jasper Fforde
Eredeti cím : The Eyre affair
Eredeti kiadás : 2001
Magyar cím : A Jane Eyre eset
Fordította : Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó : Cor Leonis Kiadó
Terjedelme (oldalszám) : 373
100
Vidd hírét!
 
 

A Jane Eyre eset Jasper Fforde Thursday Next-sorozatának első része. A főszereplő, Thursday Next egy öntudatos, bátor irodalmi mesterdetektívnő, aki a Különleges Szolgálat (KülSzol) Irodalmi Detektívcsoportjának, avagy a KSZ-27-nek tagjaként harcol az irodalom mezején elkövetett bűntények ellen. 1985-ben járunk, egy a miénkhez hasonló, de ugyanakkor nagyon  különböző, másik lehetséges világban. Ebben a világban teljesen hétköznapi esemény az időutazás, sőt Thursday apja szintén KülSzolosként az Időőrök csapatánál dolgozott, míg úgy nem döntött, hogy dezertál és felcseréli a hétköznapi életét egy végtelen időbeli vándorlásra, örökké menekülve egykori munkatársai elől. Virágzik az irodalmi feketepiac, Thursday pedig háziállatként egy regenerált dodót tart, amelyet egy csináld magad klónozókészlet segítségével keltett életre.

Thursday Next világa sem mentes a háborúktól, ő maga is háborús veterán, aki nehéz szívvel gondol vissza a még mindig tartó Krími-háborúra, és olyan események emlékével küszködik, melyek egész életét meghatározzák. És ezen események tükrében nem meglepő, hogy főszereplőnk abszolút pacifista, bár munkahelyi ártalomként kénytelen néha fegyvert is használni.

Thursday Irodetes hétköznapjai aztán hirtelen érdekes fordulatot vesznek. Valaki ugyanis ellopja Charles Dickens Martin Chuzzlewit-kéziratát a Gad’s Hillből, amely olyan biztonsági berendezésekkel rendelkezik, mint az Angol Nemzeti Bank, ráadásul Dickens munkáját olyan furfangos módon csenik el, hogy első ránézésre úgy tűnik, a tárolót, amelyben a kézirat feküdt, ki sem nyitották, ujjlenyomatok nincsenek, és a kamerák semmit sem rögzítettek. A nyomozás nehézkesen indul, de aztán egy napon beállít Thursdayhez a KSz-5 egyik vezetője, és kiderül, hogy az elkövető maga Acheron Hades, a 20. század egyik legzseniálisabb, különleges képességekkel bíró bűnözője. Thursday tanácsadóként csatlakozik a KSz-5-höz, és az események pörögni kezdenek; maga Jane Eyre is veszélybe kerül, és az egyetlen, aki azonosítani tudja Hadest, az Thursday Next.

A sorozat első kötete nagyon jól sikerült, a történet izgalmas, fordulatos, a főszereplő szimpatikus egyéniség, aki az intelligenciájával és az emberségével hódít. A mellékszereplők sem unalmasak, hiszen Thursday apja időutazó, nagybátyja Mycroft pedig feltaláló, akinek fantasztikus és futurisztikus felfedezései őt magát Vi har laget en oppsummering av de forskjellige typene spill som utviklerne lager for a gjore nettopp sitt beste-norske-casinos.com unikt. is az események közepébe sodorják. És hát senki nem mondhatja rá Jane Eyre-re, hogy nem elég izgalmas egyéniség. Még egy szerelmi szál is bonyolítja a történetet, bár első ránézésre elég csekély reménnyel kecsegtet a happy endet illetően. A stílus néhol komolykodó, máshol enyhén kuncogásra ingerlő, és helyenként egészen a parodikusig merészkedik, ami üdítően oldja a feszültséget, hiszen alapjában véve ez mégiscsak egy krimi. Igaz, hogy ugyanakkor sci-fiként is kategorizálható, sőt fantasy elemeket is tartalmaz. Az egyik erőssége szerintem pont az, hogy az író nem hétköznapi környezetbe ágyazza a történetet, és engem személyesen bizony megleptek a hirtelen, csak úgy felbukkanó fantasy elemek, melyek ugyanakkor egész logikusan kötődtek a históriához, ha beleéltük magunkat az egész Fforde-i világ bizarrságába. Egy másik erőssége pedig, ami valószínűleg sokaknak tetszeni fog, az irodalmi vonatkozásokban rejlik, amelyek keresztül-kasul fonják a regényt. Thursday Next idegenvezetésével meglátogathatjuk Jane Eyre-t egyenesen Mr. Rochester kastélyában sőt tehetünk egy rövid kitérőt William Wordsworth Táncoló tűzliliomok című versébe is. Érdekességként pedig mind a harminchat fejezet egy-egy idézettel kezdődik, valamely képzeletbeli műből, a szereplők nevével szignálva, így az az érzés kísér végig a regény olvasása alatt, hogy ez egy nagyon jól dokumentált mű, és az egész Fforde-i univerzum ténylegesen létezik.

Én mindenesetre érdeklődve várom a következő kötetet és sci-fi-rajongóként teljes mértékben figyelemre méltónak tartom A Jane Eyre esetet. Végszóként pedig megemlíteném azt is, hogy a könyv élvezeti értékét valószínűleg nagyban emelte a fordító személye, aki nem más, mint Tóth Tamás Boldizsár. Az érdeklődők figyelmébe ajánlom, hogy a második kötet már megjelent a Cor Leonis Kiadónál.


Vidd hírét!