Vitkolczi Ildikó: Palkó, Zsófi meg a világ dolgai

Írta : Vitkolczi Ildikó
Eredeti cím : Palkó, Zsófi meg a világ dolgai
Eredeti kiadás : 2013
Magyar cím : Palkó, Zsófi meg a világ dolgai
Kiadó : Ab Ovo Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 31
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Vitkolczi Ildikó mesekönyvében hét történetet olvashatunk Palkóról, aki már majdnem óvodás, és a nővéréről Zsófiról, aki már kicsit idősebb, és jobban érti a világ dolgait. Palkó még csak most tanulja, hogy miért van két nagyija, azt, hogy Anyának is lehet testvére, és abban sem biztos, hogy attól, hogy csipős ő még nem szeretné a rágógumit – ha megengednék, hogy megkóstolja. Szomorúan konstatálja, hogy délutánonként muszáj aludni és Anyának bizony kemény fejtörést okoz, hogy rávegye őt az alvásra. Ők ketten, Zsófi és Palkó, folyamatosan tanulnak és tanítják egymást, minden kis eseményből leszűrik a tanulságokat, és bár a legtöbb kérdésre a választ is megtalálják, ezek a kérdések, úgy tűnik, egyre csak újabbakhoz vezetnek – amikre végül csak nekünk, szülőknek kell okos választ találnunk.


Vitkolczi Ildikó: Palkó, Zsófi meg a világ dolgai (Ab Ovo, 2013)

Hét kis mesében sok minden elfér. Kis titkok, nagy félelmek, érthetetlen “dolgok” és még nem tapasztalt érzések iránti olthatatlan kiváncsiság a gyerekek részéről, és nagy dilemmák a szülők szempontjából. Hogyan magyarázzunk el dolgokat a gyerekeknek és mit értenek ők ebből a magyarázatból, mennyire igénylik az igazmondást és milyen érzékenyen fedezik fel a tévedéseket, hogyan küzdenek meg a szeparációs félelemmel és hogyan egyensúlyoznak a szülői elvárások és saját szükségleteik között? Ezek mind-mind helyet kaptak Palkó és Zsófi történeteiben.

A kis meséket 4-6 éveseknek ajánlják, de mi már most nézegetjük őket a másfél éves Jankával, sőt egy kis hasznot is húztunk belőle, mert valahányszor doktornénihez megyünk, ahol torokvizsgálat is lesz, Jankát csak a könyvbéli Zsófi jó példájával lehet rávenni arra, hogy nagyra tátsa a száját. Ezt leszámítva is nagyon élveztem a történeteket, és biztos vagyok benne, hogy a lányom is fogja; úgy gondolom, hogy a szerző nagyszerűen bele tudta élni magát a kisgyerekek gondolkodásmódjába, így hiteles képet festett a kis Palkóról és Zsófiról. Ez a kis könyv nagyon jó emlékeztető és figyelmeztető: a kisgyerekek nagyon okosak és élesszeműek, ne kövessük el azt a hibát, hogy az ellenkezőjét feltételezzük!

Vitkolczi Ildikó könyve szórakoztató, tanulságos és nem utolsó sorban mókás, tele vicces, vidám rajzocskákkal (a szerző saját rajzaival). Mi rögtön a szívünkbe zártuk.


Vidd hírét!
  •  
  •