John Scalzi: Az utolsó gyarmat

Írta : John Scalzi
Eredeti cím : The Last Colony
Eredeti kiadás : 2007
Magyar cím : Az utolsó gyarmat
Fordította : Makai Péter Kristóf
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 295
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

Az utolsó gyarmat John Scalzi Vének háborúja-sorozatának harmadik kötete. A történet egy jövőbeni világról szól, amelyben az emberiség, más intelligens fajokkal versenyezve próbál minél több élhető égitestet megszerezni. A gyarmatosítást a Gyarmati Szövetség irányítja, melynek székhelye az űrben van és a Föld édeskeveset tud arról, milyen ádáz háborúk dúlnak egy-egy talpalatnyi földért a csillagok között.


A történet folytatódik, a második kötet kitérője után ismét visszatérünk John Perryhez, akinek élete mintha egy forgószínpadon folyna, hiszen háta mögött van már egy egész földi élet, hat év katonaság és háború, Az utolsó gyarmat első lapjain pedig a Huckleberry nevű bolygón találkozunk vele, ahol boldogan éli kedélyes “nyugdíjas éveit” feleségével és fogadott lányával, Zoёval. A feleség az a Jane Sagan különleges katona, akivel már az első két kötetben is találkoztunk és mint kiderült, Perry első feleségének DNS-éből klónozták, a fogadott lány pedig annak a Boutinnak a lánya, aki elárulta az emberiséget a második kötetben. Már nyolc éve élnek és gazdálkodnak a Huckleberry-n, mikor meglátogatja őket a Gyarmati Szövetség egyik tisztje és felajánl nekik egy állást: legyenek egy vadonatúj gyarmat vezetői. A Roanoke kolónia valójában egy kísérleti gyarmat lenne, tagjai tíz különböző gyarmatbolygóról jönnek, amelyek már annyira fejlettek, hogy önerőből is gyarmatosítani szeretnének. A Gyarmati Szövetség politikai válság felé halad és az új gyarmat létrejötte mindenkinek fontos lenne.

Perry és Sagan elfogadják a felhívást és elindulnak 2500 emberrel az új élet felé.

Aztán nemsokára elkezdődnek a meglepetések. A politikai válság sokkal nagyobb, mint sejtették, az új bolygó, amelyen élniük kell, olyan meglepetésekkel szolgál, amilyenre álmukban sem számítottak, és mint kiderül, az új gyarmat teljesen más okokból lesz kulcsfontosságú, mint amit velük közöltek. Talán Perry és Sagan minden találékonysága, embersége és intelligenciája sem lesz elég ahhoz, hogy kihúzza őket abból a slamasztikából, amibe belesétáltak.

Főszereplőinket már jól ismerjük az első két kötetből, tudjuk, hogy Perry okos és megfontolt, Sagan pedig egy kőkemény, céltudatos nő, aki legbelül mindig katona marad, ezen a téren nem érnek meglepetések a harmadik kötetben. A történet, bár kissé sablonosan kezdődik, némi humort sem nélkülöz itt-ott, és szolgál annyi meglepetéssel, hogy izgalmasnak, fordulatosnak nevezhessük. Ugyanaz a morális iránytű vezérli a két főszereplőt, mint az eddigi kötetekben, de az akciók most egészen más jellegűek, és ez a változatosság üdítően hat. Ebben a részben még mélyebbre merészkedünk a Gyarmati Szövetség politikai konspirációjainak bugyraiba, és kicsit más megvilágításba kerülnek a Földön kívüli életformák is. Ez a világ már nem annyira fekete-fehér, mint azt a legelső kötetben esetleg gondoltuk, árnyaltabbak lettek a viszonyok.

Egészében véve úgy érzem ez a harmadik kötet jó volt, de talán lehetett volna még jobb is. Nem tudom, az író, vagy a fordító az oka, de a szöveg kidolgozottsága talán, hagy maga után némi kívánnivalót bizonyos helyeken. Ennek ellenére állítom, hogy akinek tetszett az első két kötet, annak ez is tetszeni fog, érdemes elolvasni.


Vidd hírét!
  •  
  •