Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Írta : Kálmán Mari
Eredeti cím : Talyigás Irma és az Ürdög
Eredeti kiadás : 2010
Magyar cím : Talyigás Irma és az Ürdög
Kiadó : Atlantic Press Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 142
100
Vidd hírét!
 
 

Kálmán Mari neve már valószínűleg nem ismeretlen az újdonságok iránt érdeklődő magyar olvasók előtt, Ecetudvar című regényéről már közöltünk kritikát az oldalon. Talyigás Irma és az Ürdög című regénye volt az első nagyobb lélegzetű műve, az Atlantic Press Kiadónál jelent meg 2010-ben.

Talyigás Irma, a varacskai postáskisasszony hosszú utat tett meg a kis tanyáról, ahol született, addig a napig, míg postáskisasszonnyá vált saját hivatali biciklivel. Nagy ambíció vitte mindig csak előre, és mind feljebb. A falu szottyantottjaként sokak ellenszenvét kivívta már a megszületésével, és a kis eldugott falucska lakói nem könnyítették meg az életét a hosszú évek során. Az anyja által elhagyott, apja által megtagadott, nagyszülei által nem szeretett és falustársai által megvetett leány tökéletes alapanyag volt az “Ürdög” számára ebben a Jóisten által elfelejtett falucskában. Így hát Irmuska saját kezébe vette a sorsát, és éles eszével meg egy kis ördögi segítséggel egyre nagyobb magasságokba igyekezett, sikeresen. A sors, vagy az “Ürdög” mindig olyan embereket sodort az útjába, akiket ügyesen kihasználhatott, és elvakult pénzhajhászása közben még azt sem vette észre, hogy őt is kihasználják.

Talyigás Irma gyönyörűen megrajzolt figurája uralja az egész történetet, és úgy visz magával a regény casino online folyamán, mintha minket is megigézett volna az ördög. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy bontakozik ki előttünk a múlt egy-egy darabkája, feltárulnak a feszültségek gyökerei, és lassan megértjük, mi tette Irmuskát azzá aki. A szereplők kiélezett karakterei mind egy-egy embertípust mintáznak, az eltúlzott érzelmek és tulajdonságok erősen kidomborítják az emberi jellemekből fakadó, groteszknek ható helyzeteket.

Irmuska és a falubeliek elvakultságának, önzésének és szűklátókörűségének ellenpólust is teremtett az író, Szögi Bernát tiszteletes személyében, aki olyan mértékben intelligens, felvilágosult és empatikus, hogy ez ismét csak erősen groteszk hatást kelt Varacska tükrében. Ő próbálja megmenteni a falu elveszett lelkeit, de hiába, mindenki megy tovább a maga útján.

A regény egy vékonyka mezsgyén egyensúlyoz a paródia és a komolyság határán, időnként erősen pajzán humorral, máskor pedig erőteljesen groteszk képekkel szórakoztat bennünket. A humor mélyén azonban emberpróbáló érzések kavarognak. Egy kis közösség emberformáló és romboló ereje hatalmas lehet, hatalmas jellemeket teremthet és emberi életeket dönthet romba. Varacska kis közösségében összefonódik a múlt és a jelen, meghatározva ezzel a jövőt. A múltat nem lehet lerázni és megtagadni, a kis faluból boldogságukat megkeresni elvándorolt szereplők is lassan visszatérnek és fizetnek. A mese végén Szögi Bernát egyetlen tömör mondatban fejezi ki a kemény mondanivalót: az Ürdög csak bennünk létezik, rajtunk áll, hogy befogadjuk-e a lelkünkbe vagy nem, amint az is, hogy az ő vagy az Isten szavát hallgatjuk meg.

Ugyanúgy mint annak idején az Ecetudvarról, erről a regényről is csak jót tudok mondani. Lenyűgöző, magával ragadó népies stílusú, klasszikus műveket idéző alkotás. A szépen kikerekített, ízes mondatok szinte megfoghatóan érzékletes képet festenek a faluról, egy-egy szereplőről. Olvasása során olyan hangulatba ringatott, amelyhez hasonlót csak Mikszáth vagy Jókai tudott megidézni. Csak gratulálni tudok az írónak, és remélem további, hasonlóan lenyűgöző olvasnivalóra számíthatunk tőle a jövőben is.


Vidd hírét!