Alice Munro: Egy jóravaló nő szerelme

Írta : Alice Munro
Eredeti cím : The Love of a Good Woman
Eredeti kiadás : 1999
Magyar cím : Egy jóravaló nő szerelme
Fordította : Mesterházi Mónika
Kiadó : Park Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2014
Terjedelme (oldalszám) : 363
95
Vidd hírét!
  •  
  •  

Alice Munro a tavalyi irodalmi Nobel-díj nyertese, így neve valószínűleg a kevésbé jártas olvasók körében is ismerősen cseng. Annál is inkább, mivel műveit számos nyelvre lefordították. Magyarul öt kötete jelent meg az évek folyamán, ebből négyet Mesterházi Mónika fordított. Bár írói berkekben az igazi megmérettetésnek a regényt tartják, Alice Munro műfaja a novella, és a rangos elismerés nemcsak az írónőt méltatja, hanem ennek a kissé melőzött műfajnak is emeli az ázsióját.


Munrót a novella nagymesterének tartják, és méltán: a kötet nyolc írása a nő arcait tárja elénk. Nálam okosabb, hozzáértőbb emberek rengeteget összeírtak már szerzőről és művéről, így most annak ecsetelésére szorítkozom, milyen benyomást tett rám ez a kötet.

A legmeghökkentőbb az volt, hogy nem értettem meg egyből. Ahhoz, hogy írni tudjak róla, újra kellett olvasnom a kötetet, és végül most sem vagyok meggyőződve róla, hogy fel sikerült fedni teljesen a titkait. A novellák esetében sarkalatos pont a címválasztás, és néha olyan érzéssel tettem le a könyvet a kezemből, hogy valami – tán a kulturális különbözőségek, vagy éppen a saját tájékozatlanságom miatt -, nem egészen értem, hogy miről van szó. (A Óvd az aratókat például egy kanadai dalra utal, aminek nem ismerem a szövegét/dallamát, így rejtett jelentéseit aligha sikerül felfedni).

A kis idegenkedést leszámítva azonban természetesen a kötet lenyűgözött. Nyolc nő, nyolc élet, nyolc választás – a nőiség megannyi arca. Kissé borús, alulról nézett, szenvedésközeli, de emberi és ismerős. Különleges, ahogy a novella lehetőségein belül a szerző teljes sorsokat mutat be, akár egy regényben. Természetesen nincs árnyalt jellemrajz, sokirányú cselekmény, de van részletes leírás, és néhol olyan tömörítés, ami már-már balladai hangulatot sugall. Az Egy jóravaló nő szerelme Enidjének tragikus vége valamiféle balladai homályból sejlik elő például, jó ideig az olvasó nem is sejti, hogy ő lesz a főszereplő, aztán azon kapja magát, hogy egy orvosi táska sorsából próbálja kikövetkeztetni, hogy meghalt-e vagy sem. Munro világában nem érvényes a „jótett helyébe jót várj”, vagy a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” törvénye. A szerelem itt szolgálat és szenvedés. Féltékenység és oktalanság, állati vágy és sunyi akarás. Vagy éppen sodródás, esetleg önfeladás, a megsemmisülésig. Határozottan érződik egyfajta feminista íz, annak felmutatása, hogy a nő alá van rendelve a férfinak, sorsát a férfi döntései határozzák meg. Ehhez persze sokféleképpen lehet viszonyulni: Enid (úgy tűnik, saját kezdeményezésből) megszűnik egyéniségnek lenni, és engedi, hogy a gyilkossá lett Rupert őt is eltegye az útból. Persze, az írás erőssége éppen abban van, hogy az olvasó megérti: a nő nem tehet másként. Erre született, erre nevelték, ezért él.

Más novellákban persze másként viselkednek a nők. Kath és Sonje például a szabadság és a biztonság közötti választást jelképezi: egyikük el sem tudja képzelni az életet a párja nélkül, másik meg – bár kapcsolatban – úgy él, ahogy eszébe jut. A tanulság nem túl szívderítő: Sonje végül egyedül maradva azon gondolkodik, Cottar talán nem meghalt, hanem elmenekült előle. A szabadságot hajszoló pedig sehol sem lel nyugalmat. Rég megválaszolatlan kérdés, és most se kapunk rá megnyugtató választ. A szabadságért drágán fizet mindenki, de sokaknak már a megkötöttség nem elfogadható. Elkerülhetetlenül megjelenik persze a gyermekeit, családját elhagyó anya, akinek tragédiája éppen abban áll, hogy felnőtt gyermekének blazírt egykedvűséggel tudja elmondani: az, akiért elhagyta a családját csak egy férfi volt, „akivel egy ideig együtt éltem akkoriban”.

A legtöbb novellában valami sötét titok lappang, ösztönök és indulatok szövevényének tetején lavíroznak az emberek, bele-beleütközve a kimondhatatlanba, mint kirtelen felbukkanó hullákba. Az Óvd az aratókat Évája örül, hogy lányával és unokáival töltheti a nyarat, de végül rá kell ébrednie, hogy azok unják az egyhangúságot, visszavágynak saját életükbe, és hazugsággal rázzák le őt. Gyerekkora egyik kedves emléke is borzalommá válik, hiszen ott, ahol akkoriban egy gyönyörű látványosság volt, most egy borzalmas, erkölcstelen tanya van, ahonnan iszonyodva menekül a gyerekekkel. A fiatal lány, akivel találkozik, valamiféle kiúttalanságot sugall. Igazából talán arról szól ez a novella, hogy a dolgok milyen könnyen fordulnak önmaguk ellentétébe, és hogy milyen nehéz a világban biztonságban lenni. Nem segítenek ebben az erős érzelmi töltetű, de rövid kapcsolatok, a pletykás, rosszindulatú emberek, de sokszor a látszólag jóindulatú ismerősök is lefelé nyomják az embert.

Talán az utolsó novella az, amelyikben egy kis optimizmus is van: a főhős végül teljes jogú anyává válik, miután lelki ösvényein a poklok poklát járja meg. Mintha valamiféle iránymutatás lenne ez a novella minden nőnek: hogy ne féljenek a bajoktól, mert megerősödnek. És ne mondjanak le jogaikról, ne meneküljenek kötelességeiktől, mert azokkal együtt, azokat vállalva lesznek egész emberré. És talán ez az egyetlen módja annak, hogy végül, ha nem is boldog, de elégedett legyen az ember lánya.

Bizonyára létezik a műnek más olvasata, számomra azonban Alice Munro könyve a női lét és az ezen való gondolkodás könyve marad mindörökre.


Vidd hírét!
  •  
  •