Kathy Reichs: Végzetes utazás

Írta : Kathy Reichs
Eredeti cím : Fatal Voyage
Eredeti kiadás : 2001
Magyar cím : Végzetes utazás
Fordította : Béresi Csilla
Kiadó : Fumax Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2014
Terjedelme (oldalszám) : 396
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

Kathy Reichs Végzetes utazáscímű regénye (a Temperance Brennan-regényfolyam negyedik része) nemcsak a sorozatot követő olvasóknak nyújt élményt, hanem mindazok számára is, akik csupán most csatlakoznak az utazáshoz. A szerző, főhőséhez hasonlóan maga is törvényszéki antropológus, ezáltal a történetei valósághűek és az olvasó maga is bepillantást nyerhet a szakma árnyoldalaiba, a nyomozásokat körülvevő vizsgálatok hiteles lefolyásába.


Amikor Észak-Karolina hegyei között szörnyű repülőgép-szerencsétlenség történik, Temperance Brennan törvényszéki antropológust is bevonják a segítőszervezetek a károk helyreállításába, az áldozatok azonosításába. Brennan hamar rájön, hogy a baleset helyszínen talált egyik emberi lábfej nem tartozik a fedélzet egyik utasához sem, vélhetően egy korábban elkövetett gyilkosság áldozata. A valódi hajsza csak ekkor kezdődik. A felfedezés komoly akadályokat görget Brennan elé, akit hiába próbálnak ellehetetleníteni és minden létező eszközzel eltántorítani a további nyomozástól, ő elszántan folytatja a lábfej körüli kutatásait. Az ügybe szenátorok, köztiszteletben álló vezetők is belekeverednek, így Brennan figyelme a légikatasztrófa, az ismeretlen testrész és a saját életének védelme között oszlik meg. Miközben az igazság felderítéséért küzd, több cinkosa is akad, akik a felsőbb utasítások ellenére is mellette állnak, köztük Andrew Ryan nyomozóhadnagy, akinek a társa is a gép fedélzetén hunyt el, valamint egy Boyd nevű kölcsönkapott kutya, amely katonai kiképzések nélkül is létfontosságú segédjévé és protektorává lép elő. A történet végkifejlete megdöbbentő, az ügyesen összefont szálak egy nagy egésszé szövődnek, és akkor kiderül, hogy semmi sem az, aminek elsőre látszik. A megdöbbentő véletlenek hálója megtévesztő lehet, de nem tántorítja el az antropológust attól, hogy felszínre hozza az események megoldását, mit sem törődve a veszélyekkel, saját karrierje esetleges porba tiprásával.

A Végzetes utazás, a negyedik Brennan-mese egy erőteljes thriller, amely bemutatja a kriminalisztika szörnyű oldalait egy katasztrófális baleseti helyszínen, anélkül, hogy a kutatási részletek felfedése, szakmai ismertetése elnyomná a történetet. A regényben emellett kiemelkedő szerepe van a főhős érzelmi skáláinak bemutatására, aki annak ellenére, hogy egy racionális tudós, képes emberként viselkedni, felkavarják az események, és lelkén viseli a halottait, semmi sem fontosabb számára, minthogy lelki üdvösségük érdekében feltárja az igazságot.

Kathy Reichs ismét bebizonyította, hogy remek mesélő, viszont azok az olvasók, akik a tévéből megismert Dr. Csontot keresik a történetben, csalódni fognak. A regénybeli Temperance Brennan kevésbé rideg és kimért, ám épp olyan pontos és a tökéletességre törekvő tudósként elevenedik meg a könyv lapjain, mint a televíziók képernyőjén.

Engem személy szerint a filmsorozatból már ismert jellemvonások vonzottak a regényekhez: a világot már-már megváltó, a lehetetlent is megoldó, tudományos ismereteire alapozó, néhol idegesítően racionális, mindenkit kioktató Brennan és annak sokszínű, mégis zseniális csapata. Mindez sajnos teljesen új köntösben fedezhető fel a regényben. Bár sokak számára ez az emberibb megközelítésű, kedvesebb, humánusabb Brennan fogyaszthatóbb. Amennyiben a népszerű televíziós adaptációtól teljesen elvonatkoztatva szeretnénk kézbe venni egy izgalmas thrillert, amelyben a nyomozás nem merő spekulációra épül, és nem rögtönzött kifejletbe torkollik, akkor Kathy Reichs Végzetes utazása tökéletes választás. Egyedi, újszerű megközelítéssel ötvözi a kegyetlen, hátborzongató gyilkosságokat és a tudományos kutatásokat.


Vidd hírét!
  •  
  •