Papírcsillag a magyar költészet napjára

Vidd hírét!
  •  
  •  

Nem volt még ilyenre példa: az Olvasoterem.com egyik recenzense saját kötettel jelentkezett, és a könyvet szülőfalujában mutatta be. Íróvá válásának folyamatáról, alkotói világáról, a témaválasztás hogyanjáról, az Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának szellemiségéről is mesélt a gyergyóalfalvi Ilyés Krisztinka az érdeklődőknek.


A fiatal szerző ötödik osztályosan, Farkas Wellmann Endre magyartanár szakmai segítségével és bátorításával indult el irodalmi pályáján. Első novellaciklusa az Irodalmi Jelen felületén jelent meg, és azon év legolvasottabb közlése lett. A székelyudvarhelyi pedagógiai líceum után Krisztinka Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán, majd a magyarországi Eötvös Lóránd Tudományegyetem Irodalom és Kultúratudomány mesterképzésére jelentkezett, emellett sikeresen pályázott és felvételt nyert az Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának képzésére.

Az íróakadémia számomra olyan, mint egy nagy család, közvetlen kapcsolatokkal, élményekkel, az egymástól való tanulás lehetőségével. Konkrétan az írást megtanulni nem lehet, de lehetőség van fejlődésre az elméleti órák és a műhelymunkák által. Varga Melinda mentoromtól nemcsak útmutatást kapok, hanem a kapcsolatok kialakításában is segít, a verseskötetem kiadása is neki köszönhető, illetve Orbán János Dénesnek, a kiadó és az EHÍ alapítójának – osztotta meg élményeit a hallgatósággal Ilyés Krisztinka.

Ilyés Krisztinka: Papírcsillag (EHI 2022)

A témaválasztást illetően mindig a hangulatai, érzései határozzák meg, hogy versben vagy prózában fogalmazza meg gondolatait – árulta el a szerző. A három ciklusra tagolt verseskötetében a gyermeki én perspektívájából tekint a világra: az utolsó, Halálnapoló című rész viszont nyelvezetében és a teljesebb történetmesélés révén különbözik a többitől. 

Az alkotói világomban párhuzamosan fut a próza és a vers, az érzés határozza meg, hogy milyen műfaj lesz belőle, és természetesen a pillanatnyi hangulatom.

A személyiségem alapja a gyermeki énem, ahová visszavágyom, hiszen itt kíváncsiság, kiteljesedés, vágyakozás, színek, álom, repülés egyaránt jelen vannak. Azt gondolom, hogy önmagunk teljesebb megismeréséhez vissza kell térnünk ehhez a bennünk élő gyermekhez – mondta el Ilyés Krisztinka. 

A családias hangulatú találkozón megtudhattuk: a szerző novelláskötetén dolgozik épp, amelyben ugyancsak gyermeki énje szemszögéből láttatja majd az olvasóval a világ dolgait, saját gondolatvilágát, illetve e kettő sajátos keveredését.


Vidd hírét!
  •  
  •