Laura Dave: Az utolsó szavai (Könyvmolyképző, 2023)

Laura Dave: Az utolsó szavai

Írta : Laura Dave
Eredeti cím : The Last Thing He Told Me
Eredeti kiadás : 2021
Magyar cím : Az utolsó szavai
Fordította : Kádár Pál
Kiadó : Könyvmolyképző Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2022
Terjedelme (oldalszám) : 319
90
Vidd hírét!
 
 

Egy szülő-gyerek kapcsolat igencsak komplikált tud lenni. Főleg ha a gyerek épp a kamaszkor viszontagságos éveit éli át. Főleg ha a gyerek “anyja” csupán mostohaanya. Laura Dave regényének is egy efféle mostohaanya és lánya közötti kapcsolat a témája, a helyzet azonban korántsem mondható átlagosnak: az apa eltűnt, egyik napról a másikra, nyomtalanul, csupán néhány szavas üzenetet hagyva lányának és feleségének.

A történet azzal az üzenettel indul, amelyet Owen Michaels küldött a feleségének, mielőtt nyomtalanul eltűnt. Védd meg őt! Az üzenet Owen kamaszkorú lányára, Bailey-re vonatkozik, és ezt a felesége, Hannah is pontosan tudja. De mitől kell megvédenie? Mi köze ennek Owen hirtelen eltűnéséhez? Egyáltalán miért tűnt el nyomtalanul Hannah újdonsült férje? Hamarosan azt is meg tudjuk, hogy Owen főnökét csalás miatt letartóztatták, és őmaga is hamar felkerülhet a sikkasztásért felelős gyanúsítottak listájára. Hannah sosem gondolta volna, hogy a férje képes lenne bármi hasonlóra – azonban úgy tűnik, valójában nem az, akinek hitte.

Már a könyv kezdetén kiderül, hogy a főszereplő, Hannah és mostohalánya, Bailey között nem felhőtlen a viszony. Bailey és az apja, Owen nagyon közel állnak egymáshoz, kapcsolatuk mély és őszinte, Bailey azonban nem tudja elfogadni apja második feleségét. A történet a jelenben kezdődik, azonban gyakran olvashatjuk Hannah visszaemlékezéseit az Owennel eltöltött időkre, ezáltal ismerhetjük meg a karaktert könyvbéli jelenléte nélkül is. Ráadásul ezek a visszaemlékezések mind kulcsfontosságú információkat rejtenek, amik segítségül szolgálnak mind az olvasónak, mind a férjét kutató Hannah-nak a titkok megfejtésében. A történet fordulatos, a végkifejlet váratlan – kicsit hihetetlen és elrugaszkodott, de valahogy mégis beleilleszkedik a történet minden darabja.

A könyv legfontosabb szála, a váratlan fordulatokkal teli nyomozás ellenére is, a mostohaanya és mostohalány közötti kapcsolat kibontakozása. Miután csak egymásban bízhatnak, kénytelenek elkezdeni felkutatni eddigi egyetlen közös pontjukat: Owent. Hamar kiderül viszont, hogy az eltűnt férfi, akit egyikük az apjának, másikuk a férjének hitt, számtalan kibogozhatatlan hazugságot mondott mindkettőjüknek, többek között a saját lánya neve sem az igazi. Kiben is bízhat akkor Bailey? Csakis mostohájában. A történet nagyon lassan, átélhetően alakítja ki a bizalmat a két szereplő között, szinte észrevehetetlenül alakul ki a valódi szeretet, a valódi kapocs, ami aztán közös jövőjüket is nagyban formálja.

Laura Dave (Katherine Eskovitz fotója)
Laura Dave (Katherine Eskovitz fotója)

Bátran ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki egy pörgős nyomozásról olvasna, izgalmas háttérsztorival és könnyen átélhető karakterekkel; nekik ez egy remek, könnyed, gyors olvasmány. Azoknak tud azonban igazán sokat adni a történet, akik átélik, átérzik egy szülő-gyermek kapcsolat nehézségeit, akik kíváncsiak egy valós, és a könyv végére legfőképpen feltétel nélküli és önzetlen kötelék kialakulására.


Vidd hírét!