Isabella Maldonado: A titkos kód (Könyvmolyképző, 2023)

Isabella Maldonado: A titkos kód

Írta : Isabella Maldonado
Eredeti cím : The Cipher
Eredeti kiadás : 2020
Magyar cím : A titkos kód
Fordította : Tóth Enikő Mária
Kiadó : Könyvmolyképző Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2023
Terjedelme (oldalszám) : 325
100
Vidd hírét!
 
 

Nina Guerrera különleges ügynök, aki enyhén szólva traumatikus múlttal rendelkezik: csecsemő korában egy kukában hagyták, innen állami gondozásba, majd nevelőszülőkhöz került. Tizenhat évesen kénytelen volt megszökni, és pár napig az utcán élt, amikor egy őrült megszállott elrabolta, de kiszabadult a gyilkos csapdájából. Évekkel később a neten futótűzként terjed a videó, ahogy Nina legyőz két támadót egy parkban – így a múltbeli férfi is újra üldözőbe veszi. A beteges játszmába a nagyközönséget is bevonja, és Titkos Kód álnéven nyomokat és üzeneteket posztol különböző közösségi média platformokra.

A nyomozásba Ninát is beavatják, aminek a nyomozó kifejezetten örül, ám együtt kell dolgoznia azzal a profilozóval, aki megpróbálta elkaszálni a jelentkezését az FBI-hoz, és akinek ő ezt azóta sem volt képes megbocsátani. Vajon együtt tudnak működni, hogy időben megállítsák a gyilkos ámokfutását? És Nina képes szembenézni az oly mélyen eltemetett múltjával, hogy ezúttal győztesen kerüljön ki a harcból?

Be kell, hogy valljam: a krimi sosem volt az én műfajom. A műfaj iránti ellenszenvem valahol a híres krimi-sorozatoknál, és a családom irántuk tanúsított szereteténél kezdődött; mindig utáltam, ha egy képernyőre vetített hulla látványára sétáltam be a szobába. Maga a nyomozás rész azonban nagyon érdekelt, inkább az erőszakkal, a vérrel volt bajom. Így végül jó pár év után elhatároztam, hogy legalább az irodalmi alkotások terén adok egy esélyt a műfajnak. És ezt egyáltalán nem bántam meg.

Női pszichothrillerek – ez áll a könyvborítón, emiatt fogott meg a könyv már első pillantásra. És valóban, a vérfagyasztó nyomozás mellett részletesen felmerül Nina múltja, sebei, melyek akár újabb nyomokat is jelenthetnek, ehhez azonban fel kell tépni őket. Ez azért nehéz, mert Nina évek óta rejtegeti múltját, nem csak a kollégái, de saját maga elől  is. Egy bizonyos szűk körön kívül senki sem tud arról, mit élt át a szörnyeteg kezei között, hogyan került oda, miért is hívja magát Guerrerának (spanyolul harcost jelent). Nagyon szép karakterfejlődés megy végig a háttérben, anélkül, hogy az olvasó rádöbbenne, vagy erre folyamatosan fel kellene hívni a figyelmet: a történet elején megjelenő, néhány területen még bizonytalan, magányos farkasként élő ügynök a lezárásra egy erős, bizakodó, határozott nő lesz. Bár sok “erős” női karakter hajlamos annyira okos, erőszakos és vezető alkatként megjelenni, hogy közben elfelejt nőnek – érzékenynek, empatikusnak, törődőnek maradni –, ebben a történetben Nina Guerrera mindent megőrizve tudja képviselni a fizikailag, érzelmileg és mentálisan erős nőt.

Egy rétegelt női képet kapunk – de megy-e ez a könyvben szereplő férfi képek rovására? Nem. A történetben két pozitív és segítő férfi karakter is főbb szerephez jut: az egyik a már említett profilozó, a másik szintén profilozóként a csapat részét képező Kent. Mindketten segítik Ninát, barátai maradnak akkor is, amikor a lány már-már összeomlik a nyomás alatt. Mellettük még növeli a történet élvezhetőségét pár fontos, szerethető és jól kialakított karakter: Nina informatikai zseni szomszédja, aki 17 évesen az egyetemi képzést végzi, a volt igazgatóhelyettes, aki Nina mentoraként segítette a karrierjét, Beck, aki kiberbűnözési szakember mellett egy női támasszá is válik a főszereplő számára.

A szerző: Isabella Maldonado
A szerző: Isabella Maldonado

Természetesen egyáltalán nem elhanyagolható a gyilkos karaktere sem. A valamikor FBI-ügynökként dolgozó írónő betekintést enged a pszichopata elméjébe, a nyomozást a bűnös szemszögéből íródott fejezetekkel töri meg. Zseniális érzékenységgel érinti a témát, épp annyi információt nyújtva, hogy az olvasó megértse a nyomozás folyamatát, esetenként a gyilkossal együtt egy lépéssel előrébb járjon. A férfi elméjébe betekintve szemernyi együttérzés vagy megértés sem ébred bennünk, hátborzongatóan jeleníti meg a karaktert a belső monológ által, pattanásig feszítve az olvasó idegeit, hisz ettől még semmit nem tudunk meg a férfi kilétéről.

Mindezzel együtt a könyv érint jó pár érzékeny témát, mint a nemi erőszak, a poszttraumatikus stressz, a családon belüli erőszak. Aki számára ezek felkavaróak lehetnek, jobb ha más könyvet választ. Aki viszont mégis kezébe veszi ezt a könyvet, egy velőtrázó élménnyel gazdagodhat, és garantáltan napokra lebilincseli. Nina Guerrera története tökéletes érzékenységgel érinti a mentális tortúra, a múltbeli sebek és az egyedüllét egyvelegét, közben egy pillanatra sem tévesztve szem elől a gyilkos macska-egér játékot.


Vidd hírét!