Iain M. Banks: Ellentétek

Írta : Iain M. Banks
Eredeti cím : Inversions
Eredeti kiadás : 1998
Magyar cím : Ellentétek
Fordította : Gálla Nóra
Kiadó : Agave Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 375
80
Vidd hírét!
 
 

Iain M. Banks sci-fi regénye igazán izgalmas olvasmány. A képzeletbeli világ, amelyet elénk varázsol egyszerre nagyon ismerős, és mégis ismeretlen. Kaland, szerelem, ármány, borzongás, és némi természetfeletti teszik izgalmassá. Karakterei is izgalmasak, az Ellentétek egyik történetének női főszereplője az én szememben hasonlít Vavyan Fable, magyar írónő női karaktereinek egyik-másikára, ami egyáltalán nem volt ellenemre.

Az Ellentétek történetei egy távoli, meseszerű világban játszódnak. A cselekmény két szálon fut, amelyek elég sokáig nem érintkeznek egymással, bár sejtjük, hogy végül valahol összeérnek. Iain M. Banks skót író 1998-as regénye magyarul az Agave Kiadó gondozásában látott napvilágot.

Két történetet ismerünk meg, a Doktor, és a Testőr történetét. A mesélő szintén egy szereplő, aki a Doktor történetét naplószerűen meséli el, egy harmadik személynek címezve, oly módon, hogy saját kilétét nem fedi fel, nekünk kell kitalálnunk, hogy melyik oldalon áll; a Testőr történetét harmadik személyben olvashatjuk.

A király új orvosa a Haspidi királyságban idegennek számít, a királyi udvar, kivéve magát a királyt, bizalmatlan iránta. A nemes férfiúk nehezen viselik, hogy egy nő képes sikeresen gyakorolni az orvosi szakmát, emellett pedig saját véleménye van és férfiakat megszégyenítő tudása. Ezenkivül lenyomozhatatlan múltja és kalandos előélete is bizalmatlanságra ad okot. Ezért aztán tudtán kívül rengeteg ellensége van, akik megpróbálnak keresztbe tenni neki, ám érdekes módon a Doktort elkerülik a bajok, és sértetlenül megússza az összeesküvéseket – legalábbis egy darabig. Ellenségeit viszont mintha balszerencse üldözné…

A Tassaseni kormányzó testőrét komor gondolatok foglalkoztatják. Urának életét félti, és mindenütt ólálkodó orgyilkosokat lát, sokszor nem is ok nélkül. A kormányzót hadvezérei és háremhölgyei veszik körül, ezek és fia között osztja meg idejét. Testőrének aggodalmait nem veszi túl komolyan, és szaporodó gondjai is feledtetik vele a saját életéért való aggódást.

Az ország távoli felében lázadás tör ki, az egykori uralkodó osztályt képviselő bárók a kormányzó ellen harcba szállnak, ugyanekkor a fiát rejtélyes kór támadja meg, ami előtt az orvosok is tanácstalanul állnak. DelHadd vérebként követi a kormányzót, ám a rettegett támadás várat magára, vagy mégsem?

Az író a két történetet felváltva meséli, egymást követik váltakozva a testőr és a doktor cselekményének fejezetei, így egyik történetből a másikba lépünk, és ez azért is izgalmas volt nekem, mert folyton azt vártam, hol fog a két cselekmény találkozni. Ezzel a módszerrel tagolta a történeteket, így azok nem lettek vontatottak, unalmasak, mert a könyvnek van némi filozófikus hangulata itt-ott, tanít is nekünk, ha odafigyelünk. Egyébként könnyen olvasható, olvasmányos, üdítő változatosság azoknak, akik szeretnek kilépni a földhözragadt hétköznapokból, ám nem akarnak túl messzire kalandozni a képzelet világában. Ajánlom azoknak akik szeretik a sci-fit, fantasyt, és – a meséket.


Vidd hírét!