Ki lesz a 2012-es irodalmi Nobel-díjas?

Vidd hírét!
 
 

A Ladbrokes fogadóiroda szerint a japán Haruki Murakami a legesélyesebb az idei irodalmi Nobel-díjra, a cég szerint hét az egyhez az esélye annak, hogy az 1Q84 szerzője veheti át a legrangosabb irodalmi díjat – mindez augusztus 30-án. A japán író esélyeit nővekedni érzi a fogadóiroda, hiszen pár napja még 10/1-es szorzóval számoltak. Tavaly a svéd költő, Tomas Tranströmer kapta a Svéd Akadémia díját, őt a Ladbrokes 2011-ben a második helyre sorolta. A Ladbrokes tavaly Adonist, a szír költőt találta a legesélyesebbnek – idén a 82 éves költő csak ötödik, újoncok is megelőzik a listán.

Peter Englund, a Svéd Akadémia főtitkára korábban kijelentette, hogy az idei 210 jelölt közül 46 abszolút újoncnak számít – olyanok, akiket korábban soha nem jelöltek az irodalmi Nobel-díjra. Noha a jelöltek névsora soha nem publikus, és utólag sem fedik fel, hogy kik voltak még versenyben az adott évben, a Ladbrokes mégis előkelő helyre sorolt két olyan szerzőt, akik újoncnak számítanak: a kínai Mo Yan második a fogadóiroda listáján, a holland Cees Nooteboom pedig harmadik, tizenkétszeres szorzóval. Rájuk korábban nem fogadott a Ladbrokes.

Mo Yant itthon nem ismeri az olvasóközönség, de a neve Nyugaton nem teljesen ismeretlen, ő írta az 1987-es Red Sorghum c. kínai film alapjául szolgáló könyvet. A kínai Franz Kafkaként és a kínai Joseph Hellerként is szokták emlegetni, munkái megjelentek már angolul, németül, norvégul és franciául is.

Cees Nooteboom magyarul is olvasható: az Európa Könyvkiadónál 1986-ban jelent meg a Szertartások c. novelláskötete, 1989-ben a Dal a látszatról és a valóságról című, 2001-ben pedig a Mindenszentek című regénye – ezek antikváriumokban és könyvtárakban a mai napig fellelhetők. Nooteboom első regénye 1955-ben jelent meg, ezzel 1957-ben elnyerte az Anne Frank-díjat. Holland nyelvterületen rengeteg irodalmi díjjal jutalmazták a munkásságát, de 2002-ben a rangos Goethe-díjat is megkapta. Regényei, novellái és költeményei mellett nagyon sok útikönyvet írt, többek között Tunéziáról, Bolíviáról és Suriname-ról is.

Anglia legerősebb jelöltje – a Ladbrokes szerint! – Ian McEwan (50/1), a legesélyesebb amerikai pedig Philip Roth és Cormac McCarthy (mindketten 16/1). Akárcsak a tavaly, most is a listán van Nádas Péter (33/1), nagyobb esélyt látnak arra, hogy ő kapja, mint Salman Rushdie, Ian McEwan, Claudio Magris vagy akár Milan Kundera. A legtöbbet E. L. James győzelme esetén fizet a fogadóiroda: a befizetett összeg 500-szorosát. A listán való szerepeltetése is felér egy ironikus kacsintással.


Vidd hírét!