Üdvözöl a könyvespolcod!

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Köszöntelek a könyvesházban!


Próbálkozzunk! Képzeljük el, hogy a könyvek is helyet kérnek abban a virtuális világban, ahol a munkahelyen a kollégádat is messengeren kérdezed meg, hogy csatlakozik-e hozzád az ebédnél, és az iwiw-ről tudod, hogy a volt osztálytársad az idén Görögországban nyaralt. Képzeljük el, hogy a könyvek (a valódi könyvek) fellázadnak, és visszakövetelik a dobogó felső fokát a PDF-ben letölthető anyagoktól és a hangoskönyvektől.  Megtöltik a polcodat, mesélj a könyvespolcodrólszínes papírba rejtőzve belopóznak a karácsonyfák alá, születésnapokon megörvendeztetik az ünnepeltet, kicsengetések idején elszaporodnak a ballagók asztalán, hosszú téli estéken az olvasólámpa mellett várják, hogy a fotelben hátradőlve, gőzölgő citromos teát kortyolgatva fellapozd őket, a legolvasottabb példányokról pedig legalább annyi szó esne, mint az MTV heti toplistájáról. Képzeljünk el egy olyan helyet, ahol nem az öcsédet/hugodat jelölöd meg, és nem a törökországi nyaralás fotói töltik ki a profilképek 85%-át, hanem a könyvek neveznek el ismerősnek az alapján, hogy: ez az ember olvasott engem!, vagy: az szeretne elolvasni!, vagy: emez szívesen kölcsönadna!, vagy: amaz kikölcsönözne! – és a rangodat az határozza meg, hogy hány “könyv-ismerősöd” van.

Ehhez persze elengedhetetlen az emberi beavatkozás, mert a könyvek a fizikai létüket tekintva puszta tárgyak, képtelenek programozni, emailt küldeni és bebarangolni a világhálót új barátok és régi ismerősök felkutatása céljából. Ez a blog egy hasonló projekt beharangozása, ahol útnak indítjuk a könyveket, s reméljük, hogy közülük egyesek minél több ismerősre, barátra akadnak, mások kritikusokba botlanak, vagy elkelnek, gazdát cserélnek és valaki polcán kedvencekké válnak.

Ha éppen most olvasol egy könyvet, vagy a tegnap fejezted be a másikat – oszd meg velünk. Mond el mindenkinek, mi tetszett benne, és mi nem, miért kedvelted meg, és miért ajánlod másnak is? Szólj hozzá a bejegyzésekben bemutatkozó könyvekhez, és oszd meg mindenkivel: számodra miért kedves a szóban forgó könyv, vagy hogy miért sírtál a befejezésen.

Jó olvasást kívánok!


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •