Jake Needham: A nagy mangó

100
Vidd hírét!
 
 

Egy balul elsült CIA-akciónak köszönhetően 1975-ben, Saigon evakuálásakor a Vietnami Nemzeti Bank teljes valutakészletének nyoma veszik. Húsz évvel később arról suttognak, hogy a pénz feltűnt Bangkokban. Eddie Dare-t, a san franciscói ügyvédet akaratán kívül rángatják az események középpontjába. Mivel Eddie is Vietnámban szolgált 1975-ben, többen úgy feltételezik, hogy tudja, merre lehet a pénz. Eddie visszatér Bangkokba, hogy a kincs nyomába eredjen.

Needham történetében minden megvan, ami egy átlagos krimihez kellhet: tíz tonna (már-más mesébe illő mennyiségű) pénz, amelynek nyoma veszett; a pénz nyomába szegült titkosszolgálatok hada; egy akaratán kívül a sodrásba keveredett ügyvéd és hűséges társa; egy csinos ázsiai nő (akiről természetesen kiderül, hogy gonosz és kegyetlen); valamint a happy end, vagy valami olyasmi. Sajnos, ezen kívül semmi más nincs. Meglepő fordulatokban a regény nem bővelkedik, azt a kis meglepetést, amit az író a végére tartogatott, már előre ki lehet találni, a vége pedig keserű ízt hagyott a szájamban – mintha már nem maradt volna elég ideje a befejezésre, és kényszeredetten lerövidítette volna az utolsó fejezetet.

Arról csak pozitív dolgokat olvasni, hogy Needham mennyire reálisan festi meg Bangkokot, meg hogy az európai ember általában az utazási irodák prospektusairól ismeri Thaiföldöt, és Jake Needham a város (az ország) egy egészen másik arcát mutatja meg. Mindezzel együtt számomra kissé erőltetettnek tűnt a város ábrázolása, pedig én magam sem a Yahoo Travel-féle idillre számítottam – igaz Bangkokban sem voltam, hogy személyes tapasztalataim legyenek. Ezek helyett viszont láttam és olvastam egy-két olyan leírást a városról, amely nem a turisztikai potenciált hívatott hirdetni, hanem a valóságot szerette volna ábrázolni. Példaként Alex Garland nagy sikerű könyvét, A part-ot említeném – igaz ugyan, hogy ott a cselekménynek csupán egy része játszódik a szárazföldön (és az sem Bangkokban), Thaiföld leírása viszont Garland könyvében sokkal reálisabb!


Vidd hírét!