John Grisham: Az ítélet eladó

100
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Biloxiban (Mississippi) kezdetét veszi az egyik legnagyobb dohánytársaság ellen indított per. A felperes egy tüdőrákban elhunyt férfi özvegye, a férje haláláért pedig a dohánytársaságokat vonná felelőségre. A tét a több száz millió dolláros kártérítésen és büntetésen túl a soha nem látott precedens – ha ugyanis az esküdtszék a felperes javára dönt, az további kártérítési perek soha nem látott lavináját indíthatja el. Éppen ezért senki nem bízza a véletlenre a per kimenetelét. A dohánytársaságok egy emberként sorakoznak fel az alperes mögött, a dolgokat pedig csak látszólag irányítják a védelem ügyvédei – valójában a minden hájjal megkent Mr. Fitch veszi a kezébe az irányítást, hírszerzőket megszégyenítő módszerekkel figyelteti az esküdtszék tagjait, pszichológusok és írásszakértők állnak a rendelkezésére, eszköztárából nem hiányzik a megfélemlítés és a zsarolás sem. Biztosra megy, pert még nem veszített az, aki Mr. Fitch szolgálataiért fizetett. Egy dologgal azonban még Mr. Fitch sem számolt: a bosszú erejével. Meglehet, eddig nem is találkozott ehhez foghatóval. Ezúttal az emberére akad.


Grishamet joggal tartják az igazságügyi thriller nagymesterének, minden könyve világsiker, amint híre kel, hogy egy új könyvön dolgozik, már sorban állnak az ajtajánál a hollywoodi producerek is. Az ítélet eladó viszont minden más regényén is túltesz, szerintem. Grisham most sem hazudtolja meg önmagát, ha a tárgyalóterem hangulatát, a törvények közüli kibújókat, a precedenseket kell idézze – ezzel a könyvével viszont valami mást is hihetetlenül sikeresen ábrázol: a háttérben zajló alkudozást. A törvény érvényesítése során elkövetett törvénytelenségeket, a győzelem érdekében bevetett trükköket, manipulációkat, a jogi csata eddig nem ismert, hihetetlenül mocskos félidejét ennyire hihetően még nem festette meg senki.

A könyvből (mint Grisham összes könyvéből) John Cusack, Dustin Hoffman és Gene Hackman főszereplésével nagy sikerű film készült. Örökérvényű az a mondás, hogy a könyv jobb, de ez esetben a film is rendkívül izgalmasra sikerült.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •