Olvasási szokásaink

Vidd hírét!
  •  
  •  

2009-ben egy többnyire rögtönzött, de mindenképp vágtában, “házilag” összedobott kérdőívezés során 336, többnyire könyvtárakat is látogató székelyföldi ember véleményét kértük ki. A felmérés során kiderült, hogy a megkérdezettek 59%-a napi rendszerességgel olvas, 28%-a többnyire megvásárolja a könyveket, a fele a kölcsönzés különböző formáit választja, 20% az olvasnivaló beszerzésének mindkét említett formáját alkalmazza.


A könyvvásárlási szokásokat vizsgálva kiderült, hogy a 336 embernek csupán a 15%-a vásárol havonta többször is könyvet, és többségben azok vannak, akik ritkán, legfeljebb havonta egyszer adnak pénzt könyvért (49%). 116-on vannak azok, akik csak évente 1-2 könyvet vesznek – ez a megkérdezettek 34%-a. A könyvkölcsönzést előnyben részesítők 53%-a napi rendszerességgel olvas, 36%-a inkább hétvégére hagyja az olvasást. A korosztályokat vizsgálva kiderül, hogy a kölcsönzők tólnyomó része fiatal, 58%-a 16 és 25 év közötti, 16%-a 26-39 év közötti.

57%-a olvas naponta azoknak, akik inkább megvásárolják a könyvet, mint kölcsönzik. 34%-a azt felelte, hogy inkább hétvégén marad ideje az olvasásra. A könyvet inkább megvásárlók között 77% a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. Azokat vizsgálva, akik kölcsönöznek is, meg vásárolnak is könyveket, megállapíthatjuk, hogy 79%-a gyakran, szinte naponta olvas. Ennek a csoportnak is a felsőfokú végzettségűek állnak az élén: 69%.

A könyvet inkább megvásárlók körében 30%-os azok aránya, akik vásároltak már az interneten, 41%-a pedig – noha eddig nem vásárolt online – kipróbálná. Közel 63%-a hajlandó volna könyvet is vásárolni az interneten, 32%-a viszont a könyvesüzleteket tartja megbízhatóbbnak, és idegenkedik az online könyvvásárlástól. A könyvvásárlók 39%-a napi 1-2 órát tölt az interneten, 40%-a pedig csak heti pár alkalommal netezik.

A megkérdezett 336 ember 53%-a vásárolna könyvet az interneten. Nagy részük már vásárolt is a neten valamit azoknak, akik hajlanak az online könyvvásárlásra: 47%-a már túl van az első online vásáron. Szintén 47% azok aránya, akiknek nem volt erre még lehetőségük, de szívesen kipróbálnák. Érdekes észrevétel: az internetes könyvvásárra hajlamosak 58%-a felsőfokú végzettségű, közel 38%-a 16-25 év közötti, 34%-a 26-39 év közötti – tehát gyakorlatilag a fiatal, felsőfokú réteg kapható erre. Az is érdekes, hogy az online kereskedelemre nyitott olvasók többsége (közel 42%) ma inkább kölcsönzi a könyveket, tehát feltehetően gyakori könyvtárlátogató.


Vidd hírét!
  •  
  •