A középkor szakértője: Umberto Eco

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Umberto Eco 1932 január 5-én született az észak-olaszországi Alessandriában. Legismertebb regénye A rózsa neve, 1980-ban írta. Ez hozta meg számára a világhírnevet, korábban többnyire szűkebb hazájában ismerték publicisztikáinak, irodalomelméleti írásainak, szerkesztői munkájának köszönhetően. A rózsa neve megjelenése után többen feltették a kérdést: mi visz rá egy nemzetközi hírű tudós szemiotikaprofesszort, hogy regényt írjon? Umberto Eco erre állítólag így válaszolt: ötvenévesen az ember vagy megszökik egy táncosnővel, vagy ír egy bestsellert. Egy másik helyen meg azt nyilatkozta, amikor motivációiról kérdezték: meg akartam ölni egy szerzetest.


Középkor-kutatóként filozófiai doktori disszertációt írt Aquinói Szent Tamásról, észak-olaszországi egyetemeken vizuális kommunikációt és esztétikát tanított, dolgozott a RAI-nál, a szemiotika nagy tekintélyű tudósaként elnöke és tagja több olasz és nemzetközi tudományos társaságnak. Publicisztikai tevékenysége a mai napig jelentős: olasz lapokban rendszeresen jelennek meg gunyoros és humoros írásai a lehető legkülönbözőbb profán témákban.

Világhírű regénye, A rózsa neve minden téren sikert aratott. 1986-ban Sean Connery és Christian Slater főszereplésével vászonra vitték, az Iron Maiden brit heavy metal együttes is írt egy 11 perces eposzt a mű alapján, de színdarabként játszották Bukarestben, a BBC Radio 4 pedig egy rádióparódiát írt a regény nyomán. Második regényében, A Focault-ingában Alessandriában töltött gyermekéveit meséli el. Egyéb művei között említésre méltó a Hogyan írjunk szakdolgozatot, amely szellemes iránymutató főiskolások, egyetemisták, doktoranduszok és mások számára a  dolgozatíráshoz.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •