Az elmúlt évtized legjobb krimijei

Vidd hírét!
 
 

Barry Forshaw és Laura Wilson, a Times két krimi-szakértőnek titulált újságírója hozzálátott, és összeválogatta a harmadik évezred első évtizedének legjobb krimijeit. Saját bevallásuk szerint is nehéz feladatot vállaltak magukra, az ő listájukról válogattam ki azt a három könyvet, melyek magyar nyomtatásban is megjelentek.

Mindjárt az elején egy olyan regény, amely a filmvásznon is Oscar-díjat söpört be: Dennis Lehane és a Titokzatos folyó. A regény három, Boston egyik munkások lakta részében felnőtt férfi barátságáról szól. Gyerekkorukban olyasvalami történt, ami mindhármuk életét gyökeresen megváltoztatta, és ez még akkor is kísérti őket, amikor egyikőjük lányát brutálisan meggyilkolják. Lehane ezzel a regénnyel vált igazán sikeres, amerikai krimiszerzővé.

Don Winslow regénye, a Drogháború szintén rákerült Forshaw és Wilson listájára. Ebben a háborúban a drog a főszereplő, az a szer, amely kormányokat és életeket döntött romba, pusztulást, árulást, halált és szenvedést hozott. Egyeseknek persze pénzt is. Annyit, amennyiért az ember a pokolba is alászáll. Winslow regénye oly módon tárja elénk a drogellenes háború harminc évét, mint ahogyan még senki előtte. A szereplők: egy drogellenes ügynök, egy drogbáró, egy prostituált, egy bérgyilkos és egy pap. Valamint a drogkartellek, az amerikai kormány, a hadsereg, a maffia, a CIA és a Vatikán emberei.

A Times listáján is jelen van Cormac McCarthy regénye, a Nem vénnek való vidék. A szerzők indoklása szerint McCarthy, elbeszélő stílusa mellett, a helyszínt, a környezetet is egyedien festi meg, ahol a törvény nélküli múlt és a sivár jövőkép a meghatározó. A Nem vénnek való vidékben egy Chigurh nevezetű gyilkos a főszereplő, aki prófétai elszántsággal szolgálja a halált. Brutálisan és kevés szóval öl. Ahogy szűkszavúak a rendőrök és a kábítószercsempészek is, akik sorra halnak meg a sivatagban. Az ő háborújúkba – mely rég nem az igazság, a morál és a becsület ege alatt zajlik – keveredik bele egy fiatalember (Moss) vadászat közben, mikor véletlenül bűnözők hulláiba botlik, és annyi pénzbe, amennyivel bármilyen élet mindenestől megváltoztatható.

A listán természetesen több olyan író is szerepel egy-egy könyvvel, akikkel a magyar olvasók más könyv kapcsán már megismerkedhettek, így ott találjuk Arnaldur Indridasont (magyarul eddig tőle a Vérvonal és a Kihantolt bűnök jelentek meg), Fred Vargast (a Messzire fuss, soká maradj! lehet ismerős egyeseknek) vagy Sarah Waterst is (magyarul a Suhog a selyem, libben a bársony jelent meg tőle).


Vidd hírét!