2009 legolvasottabb brit írója

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Kire tippelnél, ha feltennék a kérdést, hogy szerinted melyik brit szerző volt a legolvasottabb a 2009-es évben? Az angolok feltehetően a Harry Potter történetek szerzőjét, J. K. Rowlingot vagy Ian McEwan-t sorolják az első helyre. Pedig nem az ő könyveikből fogyott legtöbb tavaly Európában. A győztes, hölgyeim és uraim, Simon Beckett. És erre a legtöbb angol felkapja a fejét: ki?! Angliában ugyanis alig ismerik Simon Beckettet.


Nálunk A halál kémiája jelent meg magyarul, Németországban és a skandináv országokban szószerint sorba állnak az emberek egy dedikált Beckett-könyvért. A 49 éves sheffieldi embert azonban a saját országában alig ismerik. Pedig az elmúlt három évben 4 millió példány fogyott a könyveiből szerte az öreg kontinensen. A 2009-ben kiadott Whispers of the Dead c. könyvéből Németországban 300 ezer példány kelt el, Lengyelországban 2. helyen végzett a bestseller listán, Svédországban és Olaszországban ebből fogyott a legtöbb. Ehhez képest a briteknél csupán egy 9. helyre futotta.

Regényeinek hőse David Hunter, az igazságügyi antropológus. A történeteit az elmúlt években 27 nyelvre fordították le, a könyvek megjelentek a legtöbb ország bestseller listáin. Beckett a Guardiannak elmondta, hogy sejtette, mennyire népszerűek a regényei, hiszen az elmúlt évben rengeteg interjún és könyvbemutatón vett részt Hollandiában és Svédországban, de teljesen meglepte az, ahogyan Németországban fogadták.

Hamburgban, Münchenben és Düsseldorfban több száz fős közönség előtt mutatták be a könyveit, Kölnben 900 jegyet adtak el az egyik könyvbemutatójára. „Majdnem egy órán át csak ültem és autogrammokat osztogattam könyvek lapjaira, jegyek hátára és fényképekre. Eltelt egy kis idő, mire rájöttem, hogy a mellettem álló ember egy biztonsági őr. A saját biztonsági őröm! Hogy jutottam én eddig?!” – mesélte a Guardian riporterének.

Beckett nem beszél németül, és őszintén válaszolt arra a kérdésre, hogy mitől ennyire sikeresek a regényei különösen Németországban: nem tudja. Azt mondja, ő csak feszült, lebilincselő thrillereket akar(t) írni, de szerinte minden krimiszerző ezt mondaná. Megemlítette természetesen a szerkesztők, a fordítók és a marketingesek munkáját is, de hozzátette: szerinte valójában nem lehet ilyen egyszerűen megmagyarázni a sikert. „Valószínüleg a megfelelő helyen, megfelelő időben, a megfelelő ötlet született” – tette hozzá. Ez minden író álma, ahogy mondta. És hogy megismerik-e ma Sheffieldben az utcán? Még mindig nem.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •