A norvég Mein Kampf

Vidd hírét!
  •  
  •  

Állítólag már vicc kering arról, hogy Norvégiában a leggyakoribb karácsonyi ajándék 2009-ben Karl Ove Knausgård regényfolyamának első három kötete volt. A 41 éves norvég szerző önéletrajzi regénye norvég nyelven a Min kamp címet viseli, angolul a My Struggle-ként emlegetik. Németország, Hollandia, Franciaország és Svédország is óvatosan kezeli a regényt: az már biztos, hogy a német kiadáshoz nem fogják szószerint Mein Kampf-nak fordítani a címét. Nem meglepő.


A Min Kamp körül nagy felhajtást kavart a norvég média és az internet. Zseniálisnak titulálták, gyakori nászajándék lett belőle, és nagyon rövid idő alatt elterjedt róla az a nézet, hogy ez az a könyv, amit mindenkinek el kell olvasni. Norvégiában már 250 ezer példány fogyott a könyvből – az ország lakossága 4.9 millió, ehhez képest a negyedmillió példányszám több, mint dícséretes eredmény.

Az első kötetet 2009-ben Brage Award-díjjal tüntették ki (ez a legfontosabb norvég könyvdíj), továbbá jelölték a Nordic Council’s Literary-, Norwegian Critics’-, Youth Critics’– és Booksellers’-díjra is.


Vidd hírét!
  •  
  •