A Pallas Akadémia februári sikerlistája

Vidd hírét!
 •  
 •  
 •  

A Pallas Akadémia könyvesüzleteiből februárban a legtöbben Sas Péter kötetét, a Kós Károly képeskönyvet vitték. A Kiadó az 550. könyvét a romániai magyarság nagy hatású „mindenese”, Kós Károly emlékének, hagyatékának szentelte. A kötet szerzője a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, az erdélyi magyarok kulturális örökségének elkötelezett budapesti kutatója. A Kós Károly képeskönyv egy hosszú kutatómunka eredménye, egy alaposan dokumentált képeskönyv, amely valószínűleg mindeddig a leggazdagabb, legátfogóbb képanyagot teszi hozzáférhetővé Kós Károlyról, rendkívül sokoldalú foglalatosságairól, közéleti és magánéletének fontos mozzanatairól.


Februárban a második kedvenc Balázs Lajos könyve, az Amikor az ember nincs es ezen a világon volt. S hogy a címhez egy kis magyarázattal szolgáljunk, rögtön itt az alcím is: Paraszti nemi kultúra és nemi erkölcs Csíkszentdomokoson. A paraszti nemi kultúra – vagy ahogy a szerző, a csíkszeredai dr. Balázs Lajon néprajzkutató nevezi, a titokzatos kultúra – tulajdonképpen nem más, mint az élet élésének-zajlásának, az élet folytonosságának sajátos kultúrája. Ezt a kultúrát teszi közkinccsé a terjedelmes munka, kiegészítve a szerző korábbi három, az élet nagy fordulópontjaihoz – születés, házasság, elhalálozás – kötődő csíkszentdomokosi szokásmonográfia-sorozatot. Dr. Balázs Lajos kutatásait Csík­szent­domokoson végezte. A har­mincöt, 40-től 80 évig terjedő életkorú, nővel és férfivel folytatott beszélgetés nagy részét már a nyolcvanas években hangfelvételre rögzítette. A több mint ezer órát kitevő hanganyag rendkívül értékes, a vidéki társadalom ugyanis hatalmas tudásanyagot raktározott el.

Harmadik helyezett a februári sikerlistán Markó Béla legújabb könyve, az Egy irredenta hétköznapjai. A jelenlegi miniszterelnök-helyettes lehallgatási jegyzőkönyve három és fél év kortörténete a romániai diktatúra utolsó éveiből. Az akkoriban modernnek számító technikai eszközök segítségével s amúgy hangyaszorgalommal gyűjtögetett és rögzített beszélgetésekből, a „követésből” megismerjük a „nacionalista-irredenta célszemély” – valójában egy gondolkodó erdélyi értelmiségi mindennapjait.

A legkeresettebb 10 könyv között találjuk még Benedek Elek önéletrajzi könyvét, két Nyírő József regényt és egy Egyed Péter verseskötetet. A teljes lista:

 1. Sas Péter: Kós Károly képeskönyv
 2. Balázs Lajos: Amikor az ember nincs es ezen a világon
 3. Markó Béla: Egy irredenta hétköznapjai
 4. Világkonyha itthon
 5. Háromszéki-havasok
 6. Benedek Elek: Édes anyaföldem!
 7. Nyírő Józsed: A zöld csillag
 8. Nyírő József: Íme az emberek!
 9. Görgényi-havasok északi és középső része
 10. Egyed Péter: 23 buborék – Kurszk balladája


Vidd hírét!
 •  
 •  
 •