Magyar nyelvű újdonságok március 3. hetén

Vidd hírét!
 
 

Vasárnap délben megnéztem, hogy várhatóan milyen könyvek jelennek meg március harmadik hetén a magyar könyvpiacon. Érdekességekben persze ezúttal sincs hiány. Újra megjelenik Trenka Csaba Gábor 1991-ben írt könyve, az Egyenlítői Magyar Afrika, és magyarul is a polcokon Isabel Fonseca romákról szóló dokumentárja is. A zenekedvelőknek itt a Metallica története magyarul.

Trenka Csaba Gábor könyve először 1991-ben jelent meg, aztán egy időben teljesen elfogyott, állítólag még antikváriumokban sem lehetett megtalálni. Az Agave Könyvkiadó jóvoltából március harmadik hetén azonban újra a magyar könyvesboltok polcaira kerül az alternatív történelmi regény, Trenka első regénye. A szerző így ír a könyvéről: „egy Lajtai Gábor nevű fazon története, aki 1960-ban született Hungarovillben, nem messze az Egyenlítőtől, a Guineai öböl partján. Hungarovill az afrikai magyar gyarmat fővárosa, amit a németektől kaptak a második világháború végén, miután összeomlott a Szovjetunió, és… ez nem érdekes. Lajtai Gabit sem érdekli. Ez csak mellékes körülmény. Hunyadi Ági vékony, perverz öle érdekli, meg Afrika szellemei, az óceán lassú hullámzása (gigantikus morzejelek, csak az üzenet érthetetlen), aztán a kozmikus magány, szóval egy csomó olyasmi, ami fontos.” Ha mindehhez hozzáteszem, hogy a történet egy olyan elképzelt korszakban játszódik, ahol a Führer 1947-ben békét kötött a szövetségesekkel, majd 1954-ben háttérbe vonult, s átadta a birodalom operatív irányítását, ahol a főszereplő a Hitler sugárúton és a Szálasi körúton ingázik és a hírek a Himmler hadihajó elsüllyedéséről vagy a Magyar Szociálfasiszta Munkáspárt hatalmának megnyilvánulásairól szólnak… akkor azt hiszem benned is felkeltettem az érdeklődést Trenka Csaba Gábor könyve iránt.

A hét másik érdekessége Isabel Fonseca dokumentárja lesz. Az Állva temessetek el! a romákról szóló irodalom egyik alapműve. A cigányok útja alcímet viselő könyv a romák eredetéről szóló elméleteket, nyelvüket, gyakran homályba vesző történelmi múltjukat, a középkori cigányüldözéseket és a hozzájuk kapcsolódó babonákat is vizsgálja. Fonseca hosszú utazásokat tett Kelet-Európa országaiban, hogy belülről ismerje meg a cigányokat, „a világ legkevésbé értett népét”. Roma családokkal élt együtt, s bár számukra ő gádzsó volt, idegen, kedvesen befogadták, s aztán lassacskán már a titkaikat is megosztották vele; s így többet tudott meg az érzéseikről, kultúrájukról, rítusaikról, mint amennyit bármennyi külső nézőpontú szociálantropológiai kutatásból megtudhatunk. A szerző jelen volt a felperzselt romániai cigány falvakban, s ott volt Auschwitzban is, ahol először tartottak megemlékezést a cigány holokausztról, melyben félmillió ember pusztult el. A magyar kiadáshoz a szerző új utószót írt, melyben összefoglalja, hogy a könyv első, 1995-ös megjelenése óta eltelt időben mennyit változott Európában e több évszázados múltú európai nép élete.

A rockzene kedvelői feltehetően örülni fognak, hogy végre magyarul is megjelenik a Metallica története. A könyvet az a Joel McIver jegyzi, aki korábban olyan bandákról írt már könyvet, mint a Slayer, a Black Sabbath, a Red Hot Chili Peppers vagy a Sex Pistols, de gyakran ír cikkeket a brit Heavy Metal magazinnak is. A Metallica a hatodik könyve, a rockzenekar történetét meséli a kezdetektől napjainkig, mítoszokat és legendákat cáfol, pletykáknak és híreszteléseknek jár utána. A zenekart James Hetfield és a dán származású Lars Ulrich alapította. A könyv egészen addig megy vissza, amikor Larst az apukája, egy szakállas, dán zenerajongó 1973 májusában elvitte egy római jazzklubba, hogy együtt megnézzék apu ötvenéves tenorszaxofonos barátjának, Dexter Gordonnak a koncertjét. Lars Ulrich ekkor tízéves volt. És ekkor kezdődött az, ami később a Metallica megalakulásához vezetett.


Vidd hírét!