Mi jelenik meg a héten magyarul?

Vidd hírét!
 
 

A hétvégén rajtol a Forma 1-es évad, a sportág rajongóinak ajánljuk figyelmébe a közvetítésekből is ismert szakkomentátor Wéber Gábor könyvét, az Autóverseny szakszótár és értelmező szótárt. Wéber Gábortól megtudjuk, hogy mi az a leszorítóerő, a superspeedway, vagy hogy az aktív felfüggesztésnek mi az előnye; a könyv ismerteti az egyes szériák és szervezetek pontos angol és magyar megfelelőjét, összefoglalja a Forma-1, a Rally Világbajnokság (WRC), a Túraautó Világbajnokság (WTCC), a NASCAR és az IndyCar szériák szakszavait is. Wéber Gábor szótára a világ első autóverseny szakszótára, amely – több mint 500 értelmező magyarázattal és 1500 példamondattal – szótár és értelmező szótár is egyben. Tuti tipp az autósport szerelmeseinek!

Ha a gazdaság, üzlet és vállalatvezetés címszavaknál keresgélünk egy jó könyv után, akkor ezen a héten mindenképp Terry Kelley könyve a legfeltűnőbb, már ami a címeket illeti. A Ne húzzunk zoknit a vízilóra! – és az üzleti élet egyéb szabályai c. könyvvel a szerzőnek az volt a szándéka, hogy kicsit felrázza olvasóközönségét, hogy a szabályok ismeretén túl mire érdemes figyelni. Az üzleti alapelveket szellemes példákkal illusztrálta. A víziló szabály úgy emlékeztet bennünket arra, hogy kerüljük a felesleges munkát, hogy azt lehetetlen elfelejteni. Terry Kelley további 74 szabállyal teszi emlékezetessé üzleti látásmódját. Stílusa egyedi – mint mondja: „Tudom, hogy én erre a stílusra reagálok legjobban, ezért megpróbáltam olyasvalaki lenni, akire odafigyelnék.” A szabályok lefedik a menedzsment legfontosabb területeit, mint például a vezetést, a változást, a kockázatkezelést, a szervezeteket és a személyes kapcsolatokat.

Az életrajzi regényeket szemlélve Belmondo-n akadt meg a szemem. A méltán híres francia színész nevéhez mára már több mint nyolcvan film és megszámlálhatatlan sikeres színházi szerep fűződik. Gilles Durieux könyvéből kiderül, hogy színészi pályája egyáltalán nem volt zökkenőmentes, hogy átélte a második világháború borzalmait, hogy boldog gyerekkora volt, hogy soha nem érdekelte igazán az iskola, unta az órákat és a lecke helyett folyton csak újabb és újabb csínytevéseken járt az esze. Eleinte bohóc akart lenni, később elkezdett a sportok iránt érdeklődni, és rátalált a nagy szerelemre, az ökölvívásra. A kor nagy művészeit szülei révén ismerte meg, állandó látogatója volt a színházaknak és moziknak, s azt, hogy színésznek állt, részben egy meghatározó színházi élménynek köszönheti. Durieux könyve izgalmas és mulatságos sztorikat kínál a forgatásokon történt kalandokról, tanúi lehetünk szerelmeknek és szakításoknak, örökké tartó barátságoknak és az elmaradhatatlan szakmai összecsapásoknak is.

Végül a szórakoztató irodalom: itt is találni ígéretes újdonságot a héten. Guillaume Musso regénye, az Ott leszel? már huszonöt nyelven jelent meg szerte a világon, csak Franciországban több mint egymillió példányban kelt el, ahol huszonöt héten át vezette a sikerlistákat, világviszonylatban pedig közel nyolcmilliónál tart. A regény főhőse, Elliott Cooper, a neves san franciscói sebész, harminc éve nem tudja elfelejteni élete szerelmét. A bájos Ilenát baleset érte, de Elliott azóta is önmagát vádolja a haláláért. Aztán egy napon, amikor a Vöröskereszt önkénteseként éppen Kambodzsában dolgozik, különös ajándékot kap egy hálás öregtől: egy fiolát, tele kicsi, sárga pirulákkal, és egy mágikus ígéretet; ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát. Vajon jóváteheti-e a hibát, amit annak idején elkövetett, megakadályozhatja-e Ilena halálát, újraírhatja-e kettejük közös történetét?


Vidd hírét!