Mit olvasnak a britek?

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Guardian utánajárt, mely könyveket kölcsönözték legtöbben a szigetországban 2008 júliusa és 2009 júniusa között. Nos, a listát James Patterson vezeti. De a harmadik és a negyedik helyen is James Patterson-könyv található, az első száz közé pedig további 10 regény fért be az amerikai krimiírótól. Az első tízben megtalálható még Lee Child, Patricia Cornwell, Harlan Coben és John Grisham – a magyar olvasók már találkozhattak a műveikkel.


E sorok írója James Pattersontól egyetlen könyvet olvasott, az És jött a pók… címűt. Ezt még a 90-es évek végén, sokra már nem emlékszem belőle, arra viszont igen, hogy nagyon tetszett. Akkor még írógéppel pötyögtem le azt, ami megragadt egy könyvben, számomra az volt a könyves blog elődje. A feljegyzést természetesen előbányásztam, a Patterson-regényről ennyit véstem fel akkoriban:

Alex Cross nyomozó egy sorozatgyilkos után szeretne nyomozni, a felettesei azonban egy emberrablási ügyre állítják. Nagy a pofáraesés, amikor kiderül, hogy tulajdonképpen ugyanaz a tettes mindkét ügyben, s szintén meglepetés, hogy a pszichopata gyilkos és emberrabló rendőrkézre kerül már a könyv felénél. Az ügy azonban ezzel még nincs lezárva, és a végére tartogatott csattanótól még Cross nyomozónak is libabőrös lesz a háta…

James Patterson az egyik legkedveltebb amerikai krimiszerző. Regényeinek gyakori alakja a már fent is említett Alex Cross nyomozó, aki korábban a washingtoni rendőrségnél és az FBI-nál is dolgozott. Patterson 33 év alatt 65 regényt írt, a New York Times szerint az Egyesült Államokban az elmúlt években több könyvet adott el, mint Stephen King, John Grisham és Dan Brown együttvéve. 2006 óta az USA-ban minden 17. eladott könyv Patterson tollából származik. Első könyvét 1976-ban adta ki, abból már 10.000 példány fogyott az első kiadás alkalmával.

Lee Childot a magyar olvasók a Világsiker sorozatban megjelent könyveiből ismerhetik. Bevallom, én nemrég olvastam egy regényt tőle (a Lángoló sivatagot), de annyira nem tetszett, hogy már most kevesebbre emlékszem, mint a több, mint 10 évvel ezelőtt olvasott Patterson-regényből. Patricia Cornwell neve leginkább a Predator kapcsán lehet ismerős. Harlan Cobenről azt hiszem legtöbbnek Az erdő jut eszébe, John Grisham-ről pedig mi is írtunk itt korábban…


Vidd hírét!
  •  
  •