Részvétnyilvánító levelek Jackie Kennedyhez

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Letters to Jackie: Condolences from a Grieving Nation 250 részvétnyilvánító levél egy kötetbe szedve, amelyek címzettje Jacqueline Kennedy volt, John F. Kennedy, az Amerikai Egyesült Államok 1963-ban meggyilkolt elnökének felesége. A leveleket Ellen Fitzpatrick gyűjtötte össze.


Kennedy halála mélyen megrázta az amerikai társadalmat, ezt bizonyítja az a több mint egy millió részvétnyilvánító levél, amit özvegye kapott az együttérző emberektől. E rengeteg levél nagy részét megsemmisítették, de körülbelül 15.000-et megőriztek a Bostoni Közkönyvtárban. Ezekből szemelgetett és adott ki könyv formájában 250 darabot Ellen Fitzpatrick, a New Hampshire-i egyetem történelemszakos professzora.

A professzornő minden egyes megmaradt levelet elolvasott, ezek egész Amerika területéről érkeztek, Alaszkától Floridáig. Egy texasi kisgyerek ezt írta: „Rossz emberek megölték az én apukámat is, itt Dallasban. Apukám katona volt.” Egy 99 éves férfi, Perry Gum, aki a gyilkosság napján születésnapját ünnepelte, a következőket: „Szomorú, de Amerika mind a négy meggyilkolt elnökét ismertem.”

[youtube width=”560″ height=”340″]http://www.youtube.com/watch?v=0Ss6JaoGUPY[/youtube]

A levelek sokat elárulnak Amerika akkori szociális gondjairól is. A levélírók között volt egy 65 éves színesbőrű asszony is, aki így fogalmazott: „Azért nem írtam hamarabb, mert szégyelltem az iskolázatlanságomat. John F. Kennedy volt az egyetlen, aki síkraszállt a színesbőrűek érdekében, és a végsőkig harcolt volna a népemért. Ezért fekszik ma az Arlington temetőben.”


Vidd hírét!
  •  
  •