Wass Albert felolvasómaraton volt Munkácson

Vidd hírét!
 
 

2010 február 26-án és 27-én a munkácsi Zrínyi Ilona cserkészcsapat közel 26 órás felolvasómaratont tartott Wass Albert műveiből. A cserkészcsapat tagjain kívül gyerekek, tanárok és lelkészek is részt vettek a felolvasásban. A résztvevő fiatalok nagyobbik része ez alkalommal olvasott először Wass Alberttől, és valamennyien nagyon lelkesen keresgéltek a könyvtárban a Wass-könyvek után, tudtuk meg Popovics Páltól. Ezen a téren is elérte célját a kezdeményezők csapata.

A felolvasáson Wass Albert műveinek kb. 90 részlete hangzott el, a felolvasáson 60 ember vett részt, zömük fiatal, 10-25 év közötti emberke – volt olyan, aki többször is olvasott. Ezen felül voltak, akik csak a hallgatóság sorait gyarapították, voltak olyanok is, akik Ungvárról és Aknaszlatináról jöttek el. Az eredetileg 25 órásra tervezett felolvasás majdnem 26 órásra sikerült, és folyamatos volt, ami azt jelenti, hogy szünet nélkül váltották egymást az emberek. Mindenki a saját kedvencét olvasta fel.

Az eseményt az interneten élőben is lehetett követni. Az online közvetítés rögtönzött volt – mondta Popovics úr -, csak a kezdésre lett kész a kapcsolat, ennek ellenére folyamatosan kapcsolódtak be sok országból a felolvasásba. Ebben két hírportál, a gondola.hu és az erdély.ma is a segítségére volt a szervezőknek, ahonnan sokszázan linkeltek a közvetítésre. Popovics Pál szerint jót tett az akció a nyomtatott könyv újrafelfedezésének is, hiszen ő tanárként is azt tapasztalja, hogy a felnövekvő generáció egyre kevesebbet vagy szinte egyáltalán nem olvas, „a diákokkal való beszélgetésekből kiderül, hogy fiatalok számára alapműnek számító regényekről nem is hallottak.”


Noha a tervezett 25 órát majdnem egy egész órával haladták meg, még így is lett volna felolvasnivaló. „Jövőben is biztosan megszervezzük – szólt Popovics a legközelebbi Wass Albert felolvasás terveiről. – Sikerült felkelteni az érdeklődést Wass Albert művei iránt és ezzel talán pótoltuk azt, ami az iskolai tananyagból kimaradt. Az író műveit olvasva pedig hitet és erőt adhatunk egymásnak ahhoz, hogy ebben a feje tetejére állított világban, akár az árral szemben is haladva – megmaradjunk embernek, és megmaradjunk magyarnak.”


Vidd hírét!