A Pallas-Akadémia márciusi sikerlistája

Vidd hírét!
 
 

Márciusban az Erdély Hegyei sorozat 32. kötetéből, a Háromszéki-havasokból fogyott a legtöbb a Pallas-Akadémia Könyvkereskedés üzleteiben, ami nem csoda. A kiadó saját bevallása szerint is régi adósságot törleszt e kiadvánnyal, hiszen a vidék meglehetősen gazdag népszerűsítő irodalma dacára még nem született átfogó munka a Háromszéki-havasokról, a Székelyföld legkeletibb védőbástyájáról. A Xantus László–Xantus Juliánna szerzőpáros megállapítja, hogy e havasok középmagasságú csúcsai nem törpülnek el Erdély és a Székelyföld “nagyjai” – a Retyezát, a Fogaras, a Hagymás és a Kelemen csúcsai – mellett. A bemutatott túraútvonalak nem csupán varázslatos tájakon, hanem történelem által átitatott vidéken kalauzolják el az olvasót. Itt a tavasz, jön a nyár, bakancsot fel, esőköpenyt be, hátizsákot a vállra – és ne feledjétek bedobni Xantusék új kötetét, jól jöhet kint a rengetegben.

A második helyezett március hónapban Benedek Elek történelmi-irodalmi arcképcsarnoka, a Nagy magyarok élete. A kötetben az életművek jól megszerkesztett, olvasmányos összefoglalásait kapja az érdeklődő. Attila hun királyról, Werbőczy Istvánról, Zrínyi Miklósról, Kőrösi Csoma Sándorról, Mikes Kelemenről vagy a Bolyai-fivérekről minden lényeges, fontos ismeretet megtalálunk benne. A könyv alapgondolata, hogy csak a tiszta jellemű államférfiak, hadvezérek, tudósok, írók szolgálták igazán a hazát, a népet és a haladást. Elek apó nem történelem-világnézeti kalauznak szánta ezt a kötetet, hanem arra próbált rávilágítani, hogy a magyar történelem során kik álltak példaképül a saját nemzedékük előtt.

A harmadik a Pallas sikerlistáján szintén egy Benedek Elek könyv – ezt februárban is a legkeresettebb 10 könyv között találtuk. Az Édes anyaföldem! Benedek Elek legjobb írása, utolsó nagy szépírói nekigyürkőzésének eredménye. A korábbi századok emlékiratíróinak példája legalább akkora motiváló erő volt számára, mint az országot és egész Európát ért kataklizmák, a szörnyű háború, véres forradalmak, a forradalmakat követő megtorlások, magánéletének tragikus fordulatai, s mindenekelőtt Trianon. Tudta, hogy minél szörnyűbb egy kor, annál nagyobb szükség van az írástudók megszólalására, azért belevágott a nagy mű megírásába.

A márciusi sikerlistáról kiemelném még Deák Ferenc Loránd fiatal néprajzkutató Temetkezési és halottas szokások Csernátonban és környékén című munkáját. A könyv bemutatja a háromszéki Csernáton, valamint Kézdiszék lakosságának a halálhoz és elmúláshoz kapcsolódó szokásait és megnyilvánulásait.

Az olvasoterem.com egy másik titkos tippje Daczó Árpád kötete, a Csíksomlyó titka. A Ferenc-rendi szerzetes pap több évtizedes kutatómunkája annak a kapcsolatnak a feltárása, amely a régi magyar mitológia Boldogasszonya, ősvallásunk Hold-istenasszonya, a keresztény Boldogságos Szűz Mária között létezhet, és amely mind a mai napig meghatározza keresztény világnézetünket. A zarándoklat előttre mindenképp érdemes kézbe venni, értékes információk birtokába juthatunk általa.

A Pallas-Akadémia teljes márciusi sikerlistája:

  1. Háromszéki Havasok
  2. Benedek Elek: Nagy magyarok élete
  3. Benedek Elek: Édes anyaföldem!
  4. Pomogáts Béla: Magyar irodalom Erdélyben 1945–1968 – III-IV. Kötet
  5. Fazakas István: Tanügyi rendszerek Erdélyben a XIX–XX. században
  6. Sipos László: Rajzfilmek felnőtteknek
  7. Sas Péter: Kós Károly. Képeskönyv
  8. Deák Ferenc Loránd: Temetkezési és halottas szokások Csernátonban és környékén
  9. Daczó Árpád (P. Lukács O.F.M.): Csíksomlyó titka
  10. Balás Éva: Pepita zakuszka

Vidd hírét!