Könyvtárlátogatás a Székelyföldön

Vidd hírét!
 
 

A Hargita Megyei Könyvtárban például a legkeresettebb könyvek listájának élén olyan kötetek találhatók, mint a Városkép és ami hozzá tartozik… (Nagy András tollából), a Magyar Katolikus Lexikon, a Magyar Kódex vagy Csíkszereda és Csíksomlyó képes története. Az első regény az ötödik helyre szorult, az pedig Liviu Rebreanu műve, a Ion. A Ion egy érdekes és olvasásra érdemes könyv, de sajnos a negyedik helyet feltehetően nem ezzel érdemelte ki a Hargita Megyei Könyvtár kölcsönző-részlegén. A Ion a középiskolások számára kötelező olvasmány, s gondolom, ha megvizsgálnánk, kiderülne, hogy a könyvet közel 80%-ban diákok kölcsönözték. Mert az kötelező.

A következő regény a Megyei Könyvtár „sikerlistáján” a 20. azaz huszadik helyen található – meg fogtok lepődni: ez is kötelező háziolvasmány. Követelőzik a kérdés: már csak enciklópédiákért, a Székelyföld leírásáért és Csíkszereda lebontott utcáinak névjegyzékéért járunk könyvtárba?

Ha megnézzük a legolvasottabb szerzőket, úgy kicsit más képet kapunk. A legolvasottabb szerzők listáját Danielle Steel vezeti, 800-nál is többször kölcsönözték a regényeit. A legolvasottab Steel-regény A ház, ezt 2009-ben harminc alkalommal vitték el – gyakorlatilag alig maradt a polcon egész évben. Ennél is sűrűbben cserélt „gazdát” Geronimo Stilton regénye, Az eltűnt kincs rejtélye, ezt hatvanszor kölcsönözték. A harmadik Agatha Christie, A titkos ellenfél c. krimije szinte állandóan az olvasóknál volt 2009-ben. A negyedik legolvasottabb szerző Wass Albert, sajnos csak fele annyian voltak kiváncsiak a műveire, mint Danielle Steel esetében. Igaz, a könyvpiacon az utóbbi időben pénztárcabarát áron lehetett hozzájutni majdnem az összes Wass Albert-könyvhöz, és lehet, hogy nem a könyvtárból kölcsönözzük ezeket, hanem egymástól, vagy éppen a saját polcunkról vesszük le.

Az olvasási (kölcsönzési) szokások hasonlóak a Kovászna Megyei Könyvtár és a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár esetében is. A legnépszerűbb szerzők nevei azonosak, ha a kölcsönzött könyvek száma alapján sorba rakjuk, csak kevés változás észlelhető a helyezéseket illetően. Így az említett könyvtárak esetében is népszerűek Müller Péter, Wass Albert, Nyirő József, Rejtő Jenő, Paulo Coelho, Danielle Steel, Móricz Zsidmond, Jókai Mór, Evelyn Marsh, Agatha Christie, Benedek Elek, Dan Brown, J. K. Rowling és Lőrincz László könyvei.

A csíkszeredai könyvtár példája jól mutatja: a legkeresettebbek a helyismereti, helytörténeti vonatkozású művek, a legolvasottabbak pedig a lektür szerzők. Messzemenő következtetéseket természetesen csak egy mélyebb kutatás nyomán lehetne levonni, de érezhető az, hogy a könyvtári könyvkölcsönzés a többség számára nem az olvasásról és a kikapcsolódás eme formájáról szól, hanem inkább a tudományos ismeretek bűvítéséről és a dokumentálódásról.


Vidd hírét!