Vikas Swarup: Semmit és mindent

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az indiai Vikas Swarup első regénye, a Semmit és mindent egy csapásra világsiker lett mindenfelé. A könyvet 42 nyelvre fordították le, 2006-ban a Nemzetközösségi Írók Díjára, a Legjobb Elsőkönyves Díjra is jelölték, Dél-Afrikában pedig elnyerte az Exclusive Books Boeke-könyvdíjat. 2007-ben a Párizsi Könyvvásáron a Prix Grand Public díjjal jutalmazták. Aztán a könyvből készült film, a Gettó milliomos a saját portáján szinte mindent díjat besöpört.


A könyv a 18 éves mumbai pincérfiú, Ram Mohammad Thomas történetét meséli el. Az utcán nevelkedett fiú megnyeri egy képzelt kvízshow, a Who Will Win a Billion? fődíját, az 1 milliárd rúpiát – ez több, mint 20 millió dollárnak felel meg. A műsor producereinek azonban nincs ennyi pénzük, ők meg voltak győződve arról, hogy az utca embere nem lesz képes pár kérdésnél tovább menni. Ramot csalással vádolják, és letartóztatják. Pedig Ram nem csalt – a kérdésre adott válaszok során egy-egy fejezet tárul fel a szegény fiú életéből, és kiderül, hogy mindegyik kérdésre megtörtént események során tapasztalta meg a választ. A 12 fejezet elénk tárja az indiai srác életét: egy indiai filmsztárnál szolgált kisegítőként, aztán Agrában volt idegenvezető, Mumbaiban pedig pincér.

Swarup az életből merítette a könyvhöz a témát. 2001 szeptemberében Nagy-Britanniában egy bizonyos Charles Ingram nyerte meg a Legyen Ön is milliomos! angol változatának fődíját, az 1 millió angol fontot – a pénzt azonban nem adták át az őrnagynak, mert csalással vádolták. (Charles Ingram esetéről itt olvashatsz bővebben.) Swarup az esetből levonta a következtetést: ha Angliában a hadsereg őrnagyát csalással vádolhatják a Legyen Ön is milliomos! producerei, akkor miért ne történhetne meg ugyanez Indiában egy utcán nevelkedett árva gyerekkel?

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=AIzbwV7on6Q[/youtube]

A könyv más téren is nagy sikert aratott. A BBC rádiójátékot készített Swarup regénye nyomán, a Sony Radio Academy Awards pedig a 2008-as díjkiosztóján a Legjobb Drámának járó Arany Díjjal jutalmazta ezért a műsor készítőit. A Harper Collins által angolul piacra dobott hangoskönyet az év legjobb hangoskönyvének választották. Aztán jött a film: a Slumdog Millionaire (magyarul Gettó milliomos) Danny Boyle rendezésében került a mozikba. A brit produkciót először az Egyesült Államokban mutatták be, a közönség és a kritikusok egyaránt jól fogadták. A Torontói Filmfesztiválon közönségdíjas lett, a brit Filmakadémia zsürije a legjobb film, a legjobb rendezés és a legígéretesebb új alkotás kategóriákban találta a legjobbnak. A National Board of Review 2008 legjobb filmjének titulálta. A Critics’ Choice Awards-on hat díjra jelölték, ötöt megnyert. További négy szobrot vitt el a Golden Globe díjátadásról, hetet a BAFTA Awards-ról. Tíz Oscarra jelölték, ebből nyolcat besöpört, többek között a legjobb filmért és a legjobb rendezésért járó szobrokat. A 2004-es 11 Oscaros Gyűrűk Ura óta nem volt film, amely ennyi aranyszobrot elvitt volna, az 1993-as Schindler listája óta pedig ez volt az első film, amely a Golden Globe, a BAFTA és az Oscar estéjén is megszerezte a három legfontosabb díjat.


Vidd hírét!
  •  
  •