400 éves vígjátékból teen-movie

Vidd hírét!
  •  
  •  

A 10 dolog, amit utálok benned férfi főszereplője a 2008-ban elhunyt Heath Ledger, a megszelídítendő hölgyet pedig az a Julia Stiles alakítja, aki a Bourne-sorozatban is feltűnt, és a 2000-es Hamletben Opheliát alakította. Kat egy otthon ülő, kiállhatatlan, goromba hölgy, a húgát, Biancát pedig ez miatt teljesen feleslegesen hívják randira a környék legmenőbb srácai. Az apjuk a fejébe vette, hogy míg Bianca nővére otthon ül, addig a húgának is tilos a bulizás. Aztán persze feltűnik a lovag a fehér lovon: lesz egy srác, ki jobban akarja Biancát a többieknél. A csöppet sem szent cél érdekében felbéreli Patrick Veronát, ezt a rejtélyes múltú, rettenthetetlennek látszó fiatalembert, hogy csábítsa el a mogorva Katet. A terv nem egyszerű, de végrehajtása sokkal bonyolultabb. Újabb szerelmes ifjoncok kerülnek elő, a párok kicsit átrendeződnek és a végén senki nem ért semmit. Ismerős? Az lehet. A történetet ugyanis a nagy William Shakespeare vetette papírra még több mint 400 évvel ezelőtt


A makrancos hölgy

cím alatt. Az eredeti darab egy keretjátékkal indul, miszerint egy részeg embert becsapnak, hogy nemesúrnak higgye magát. A vélt nemesúr nézi végig aztán a tulajdonképpeni színdarabot. A makrancos hölgy egy gazdag kereskedő, bizonyos Baptista idősebbik lánya, akinek modora tűrhetetlenül érdes, és akinek csípős nyelvétől minden férfi fél, így nem sok reménye van arra, hogy férjet találjon. A húga, Bianca viszont csak akkor mehet férjhez, ha nővére már elkelt – ez az apa rendelete. Mivel a nőies, szép, szelíd Biancát mindenki szereti, az udvarlói kerítenek egy elszánt férfiút, Petruchiót, aki vállalkozik Kata megszelidítésére, rendes feleséggé alakítására. A darab középpontjában Kata és Petruchio küzdelme, a szelidítés folyamata áll: az újdonsült férj éhezteti, kínozza, valóban idomítja feleségét, aki azután megtörik és szófogadó asszonnyá válik.

Shakespeare darabját szinte minden téren feldolgozták már,

készült a mű alapján számtalan színpadi feldolgozás, opera, musical, több alkalommal film és rádiójáték is. A musicalek közül a legismertebb a Kiss Me, Kate Cole Porter rendezésében. Egy korábbi opera az 1700-as években is készült a darab nyomán, 1969-ben pedig balettjáték formájában is előadták.

A filmek terén természetesen nem Gil Junger rendezése az első adaptációja a darabnak. Először 1908-ban készült egy 11 perces némafilm a műből. Az elkövetkező 11 évben további 7 néma változata került a mozik vásznára. 1929-ben forgatták az első hangosfilmet Shakespeare vígjátéka alapján. A legismertebb feldolgozás 1967-ben készült a híres Franco Zeffirelli rendezői irányítása alatt. Ebben a főszerepet Richard Burtonre és Elizabeth Taylorra osztották. Az adaptációk között mindenképp érdemesnek tartom megemlíteni az 1943-ban készült Makacs Kata című magyar filmvígjátékot. Bánky Viktor rendező szintén Shakespeare vígjátékára építette a filmet.


Vidd hírét!
  •  
  •