Shakespeare művek a színpadon – most

Vidd hírét!
  •  
  •  

Erdélyben legalább hét Shakespeare-darabot lehet megtekinteni jelenleg az egyes társulatok előadásában, ezek felkutatásában a nemtv.ro erdélyi eseményajánló portál és a hamlet.ro volt a segítségünkre. A magyarországi színházi események feltérképezésénél a szinhaz.hu Magyar Színházi Portálon keresgéltünk. Amennyiben valamelyik társulat éppen műsoron levő Shakespeare-darabja lemaradt a felsorolásból, elnézést kérünk, és kérjük jelezni: emailben vagy hozzászólásban.


Székelyföldön

►  a Szentivánéji álom című musicalt játssza a Csíki Játékszín. A darabot Szabó Emese rendezésében láthatja a csíki közönség, Théseust Veres Albert játssza.

►  A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház a Minden jó, ha vége jó c. vígjátékkal örvendezteti meg aktuális évadjában a Shakespeare-rajongókat. A Kövesdy István rendezte komédiában a főszerepet Barabás Árpádra osztották.

►  A sepsiszentgyörgyi M-Studio két Shakespeare-darabot is játszik a jelenlegi évadban. A Romeo & Julia mozgásszínházi előadás egy részben, fizikai-színházi képekben elbeszélve. Shakespeare halhatatlan alkotásának megfogalmazása táncban, gesztusban és színészetben, ahol Rómeót Nagy Attila, Júliát pedig Magyarosi Imola játssza.

►  Az M-Studio másik Shakespeare-darabja a Hamlet. A színház a saját bevallása szerint is a lehetetlennel határos vállalkozásba csapott, amikor a Hamletből mozgásszínházi előadást csináltak. A Hamletet oly mértékben a szavak uralják, hogy a legvégső pontig még a cselekvések és a nem cselekvések is nyelvi formát öltenek benne. Mindezek tükrében az egyik legígéretesebb Shakespeare-előadásnak tűnik a sepsiszentgyörgyiek darabja.

►  Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színház társulata egy klasszikust állít színpadra Shakespeartől, az Ahogy tetszik című vígjátékot. A rendezés – az expresszionista színháznak megfelelően – látványban és mozgásban gazdag, szövegben újszerű. Intrika, féltékenység, birkózás, hősök, irigység, tiltott gyümölcs, száműzés, bolondok, filozófusok, kaland, erdő, népies idill, tömegpszichózis, árkádiai idill, vágy, szerelem, ál(nok)mok, szenvedély, erotika, maskarádé, androgünitás, búskomorság, szarkazmus, ardennes-i erdő, shakespeare-i erdő, élet szerelem, szerelem játék, színjáték.

►  A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Albu István rendezésében mutatja be a Hazatérés Dániába c. darabot. A mű Shakespeare drámájának kortárs olvasata, ami a kontextus megváltoztatásával válik mai történetté: a halottnak hitt öreg Hamlet él, a távolból hazatért herceget Horatio könyörtelenül szembesíti az elmúlt évek történéseivel, a középpontba pedig a kevésbé negatív Claudius kerül.

►  A Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán a III. Richárd-ot láthatja a nagyérdemű. A darab a Gyulai Várszínházzal közös produkció. A legvéresebb Shakespeare-mű nem pusztán rémdrámaként olvasható. Gloucester hercege, aki III. Richárd néven Anglia trónjára lép és gyakorlatilag korlátlan hatalommal bír, az emberi lét határainak átlépésével a halál legyőzésére tesz kísérletet.

Magyarországon

►  a Komáromi Jókai Színház a nagy drámaíró Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiáját tűzte műsorára. Az előadást vendégrendezésként a Kossuth-díjas Valló Péter állítja színpadra.

►  A Debreceni Csokonai Színházban A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása c. vígjátékot játsszák. Shakespeare remekbeszabott, sokszor provokatív, és ezzel együtt elgondolkodtató vígjátéka, amely a korábbi fordítások nyomán magyarul A makrancos hölgy-ként vált ismertté, eredetileg A hárpia megzabolázása (The Taming of the Shrew) címet viseli. Ez alapján több film is készült, egyikről éppen a héten írtunk a Hollywood-rovatban.

►  Budapesten a Vígszinházban az Othellót adják. Shakespeare mesterműve fájdalmasan megindító történet, a megtévesztett ember tragédiája, amelyben feltárulnak az emberi természet legmélyebb rétegei, a lélek csodálatos és borzalmas titkai. A Vígszínház ezzel a bemutatóval folytatja immár hagyományteremtő Shakespeare-sorozatát. Az előadásban a társulat kiemelkedő színészei – Börcsök Enikő, Tornyi Ildikó, Reviczky Gábor, Vallai Péter, Tahi Tóth László és Varju Kálmán – mellett a főszerepeket kiváló vendégművészek játsszák: Nagy Zsolt, a Krétakör társulat egykori színésze és Fekete Ernő, a budapesti Katona József Színház színésze.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=ZxY17DzH7tM[/youtube]

►  A Pécsi Nemzeti Színházban a kolozsvárihoz hasonlóan a III. Richárd-ot játsszák. A többi királydrámától eltérően, ebben a darabban nincs humor, a komor jeleneteket nem oldja a köznép mulattatását szolgáló szellemesség. A végső romlás állapotában lévő társadalom erkölcsi mélypontjára jutott. Gyilkosok és áldozatok között alig akad különbség, a romlottság természetes és általános – és mindezeknek esszenciája, tömörítése Richárd maga, aki lenézi az embereket, játszik velük, mint gigászi bohóc, rossz komédiás mulattatja magát.


Vidd hírét!
  •  
  •