Twilight-effekt: újszülöttek nevei

Vidd hírét!
  •  
  •  

A legnépszerűbb nevek 2009-es listájának élén két olyan név szerepel, amelyekkel a Stephenie Meyer könyvekben is találkozhatunk. Az Egyesült Államokról van szó, természetesen. Az újszülött kislányoknak a legtöbben az Isabella nevet adták – igen, így hívják a Twilight-sorozat hősnőjét. A legtöbb kisfiú pedig – meg fogtok lepődni – a Jacob nevet kapta szüleitől. Tudom, mindez véletlen egybeesés is lehet. Lehetne.


Kicsit megvizsgáltam. Mindkét név valóban népszerű Stephenie Meyer regényei nélkül is. Isabella viszont az elmúlt 30 évben nem volt az első helyen soha. (Úgy tisztességes, ha megjegyzem, hogy 2007-ben és 2008-ban a második helyen állt.) Más a helyzet Jacobbal. Twilight-könyvek ide vagy oda, töretlen a népszerűsége, már legalább 10 éve ez a leggyakoribb név, amit újszülött fiúnak adnak az USA-ban, ezt tényleg nem lehet Meyer-re ráhúzni. De a Cullen? Közel 300 helyet javított 2008-hoz képest (ez a legnagyobb előrelépés), és az elmúlt tíz évben sosem volt benne az első 500-ban – most 485.

A New York Times utánajárt: tavaly 555 amerikai pár nevezte el újszülött fiúgyermekét Cullennek. Egyiküket, bizonyos Ms. Mikkelsent meg is kérdezték motivációjáról. Ms. Mikkelsen elmondta, hogy éppen a terhessége alatt olvasta a Breaking Dawn-t, amelyben egy félig ember, félig vámpír gyerek születik. Aztán még hozzátette, hogy szereti a régi neveket, s feltételezése szerint a vámpírok csak régi neveket viselnek. Arra még kiváncsi vagyok, hogy a gyereknek majd hogy magyarázza meg a névválasztással kapcsolatos döntését – sajnos, ezt a New York Times újságírója nem kérdezte meg tőle.


Vidd hírét!
  •  
  •