9 éve költözött más galaxisba Douglas Adams

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője 1952-ben született az angliai Cambridge-ben. Legismertebb műve 1978-ban született, akkor még csak egy rádió komédia volt a BBC 4 számára. Ezt fejlesztette Adams saját bevallása szerint egy „ötrészes trilógiává”. Csak élete során 15 millió példányszámban fogyott a könyv szerte a világon, készült belőle tv-sorozat, színpadi előadás, számítógépes játék, 2005-ben pedig egy egész estés hollywoodi produkció.


Az írással 1974-ben próbálkozott először, a BBC2 Televíziónak írt munkáira figyelt fel a Monty Python-os Graham Chapman. Bevették társszerzőnek a tásulatba, a kamerák előtt két rövid szerepet is kapott a nagysikerű sorozatban. A 70-es években további epizódokat írt tévés és rádiós darabokhoz, sorozatokhoz, rendszerint komédiákhoz. Az írásból nem tudott megélni – valójában nem tudta eladni humoros írásait -, így egy sor furcsa állása is volt mindeközben: volt portás egy kórháznál, testőr egy quatari olajmágnás családjánál, épített csűröket és magtárakat, majd tyúkólokat takarított. A Galaxis útikalauz stopposoknak első szériájának sikerét követően a BBC Radio producere lett, hat hónap elteltével azonban elhagyta a stábot, hogy a Doctor Who csapatához társulhasson.

„Radikális ateistának” tartotta magát, egyszer azt mondta: „meg vagyok győződve arról, hogy nincs Isten”. Ennek ellenére elbűvölték a vallások, pontosabban azok hatása az emberekre. Környezeti aktivistaként a veszélyeztetett fajok védelméért emelte fel a hangját. Egy alkalommal a Kilimandzsáró megmászásakor 100 ezer fonttal támogatott egy kenyai iskolát és egy tanzániai rezervátumot.

49 évesen távozott az élők sorából, egy szívroham végzett vele Kaliforniában. A temetésére Santa Barbarán került sor, hamvait 2002-ben egy észak-londoni temetőbe helyezték el. 2001 szeptember 17-én egy gyászszertartást tartottak a lelkéért a londoni St. Martin-in-the-Fields templomban – ez volt az első olyan templomi szertartás, amit a BBC élőben közvetített az interneten.


Vidd hírét!
  •  
  •