Vámpír-legenda, fordítva!

Vidd hírét!
  •  
  •  

Kétségkívül a 2008-as év egyik legnagyobb filmsikere volt, az imdb-n ma is hetes felettire értékelik, és eddig közel 150 ezer ember tette meg a voksát. A tudós Robert Neville-t Will Smith alakítja, ő az egyetlen, akit nem fertőzött meg az a szörnyű és pusztító vírus, melyet az emberek hoztak létre. Maga Neville is részese volt az emberiség hanyatlását kiváltó oknak: részt vett a kormány által pénzelt kutatásokban, melyek segítették a vírus elterjedését. Mivel immunis a kórokozóra, ő az egyetlen túlélő, aki New York és talán a világ romjai közt tengeti életét. Az egyetlen emberi túlélő. A pusztító járvány következtében ugyanis a napfényt nem álló, vérre szomjas mutánsok jöttek létre, akik figyelik minden mozdulatát. Neville-nek nem csak e lények tombolását kell kibírnia minden éjjel, de a magány által fenyegetett józan eszét is meg kell tartania. Mindeközben a saját vérének felhasználásával próbál ellenszert előállítani. E törekvése talán az emberiség egyetlen és utolsó reménye.


A film nagyot szakított már az első napokban: 77.2 millió dollárt kaszált csak a nyitóhétvégén az USA-ban, ezzel Will Smith a saját karrierjében is új csúcsot állított fel. A siker láttán az alkotók rögtön egy második rész lehetőségén kezdtek el gondolkozni. Felkérték Richard Mathesont, hogy írjon egy „folytatást” a történethez. Az író, aki az eredetit 1954-ben írta, nehéz helyzetben találta magát: bizonyos dolgok miatt (amit itt spoiler-mentesen lehetetlen volna bővebben kifejteni) a folytatást képtelen lett volna megírni, így a hírek szerint a Legenda vagyok 2. a történet előzménye lesz, és az emberiség pusztulásának utolsó napjait meséli el. A megjelenés 2011-re várható.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=3DcrHyJ5RTA[/youtube]

Az eredeti kisregény szerint Neville Los Angelesben él, a vírus nem a rák ellenszerének a mellékhatása, hanem az Egyesült Államok győzelmével végetért atomháború következménye, Matheson pedig olyan tudományos magyarázatot kerekít a vírus kialakulásához, hogy az olvasó rögtön elhiszi: ez bármikor megtörténhet. Az író a regényben megdöbbentően ír néhány, később bekövetkezett eseményről és jelenségről is: a drogok elterjedéséről vagy a média emberek feletti befolyásáról. A könyv vége olyan befejezést tartogat, amire az olvasó biztosan nem számít, miközben egy új faj foglalja el a Földön az életet, és Neville úgy lesz legendája a letűnt kornak, mint ahogyan korábban a vámpírok számítottak annak.

Matheson vámpíroknak nevezi a vérszomjas szörnyeket, de az irodalomkritikusok megjegyzik, hogy ezeknek a vámpíroknak kevés közük van a Bram Stoker-féle vámpírokhoz. Az amerikai író művére később többször mondták, hogy „az első modern vámpír-történet”. Stephen Kingre is hatással volt a kisregény, de olyan alkotásokat is inspirált, mint Az élőhalottak éjszakája, a 28 nappal később és a 28 héttel később. 1991-ben képregény született Matheson kisregényéből, 2007-ben a BBC Radio 7 egy kilenc részes rádiójátékot is leadott a Legenda vagyok nyomán. A mozikban négy alkalommal dolgozták fel a regényt: a The Last Man On Earth 1964-ben készült, az 1971-es The Omega Man főszereplője Charlton Heston volt. Will Smith 2007-ben játszotta el Robert Neville-t, 2008-ban egy ausztrál produkció is a könyvet vette alapul.


Vidd hírét!
  •  
  •