Van nálad ma törülköző?

Vidd hírét!
  •  
  •  

Budapesten május 25-én, kedden délután 5 órakor a Moszkva Téren egy hatalmas 42-est formálnak a rajongók. A gyülekező 16:45-kor lesz, a Kocka Büszkeség Menetére pedig (minimum) 42 transzparenst várnak a szervezők. A menet a Moszkva térről indul és – végig a járdán haladva – a Millenáris Szabadtéri Színpadáig tart. A Millenáris Szabadtéri Színpadán a Csodák Palotája előadói 42 kísérletet mutatnak be. Lesz Csillagok Háborúja blokk, folyékony nitrogén, rakéta és vizes hordó robbantás.


Este 19 órakor a Hősök terén folytatódik a történet, a jelek szerint több, mint 200-an vesznek részt az eseményen. A törülköző kötelező, a pontos megjelenést mindekitől elvárják, ugyanis „légi fotó” készül – a Szépművészeti Múzeum tetejéről. A könyvből részleteket olvasnak fel, utána pedig a jól ismert Tündérgyárban folytatódik a party. A pultnál Pángalaktikus Gégepukkasztóval várják a rajongókat.

De mi is ez a Törülközőnap?

Douglas Adams a Galaxis útikalauz stopposoknak c. könyvében így ír a törülközőről: “A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni. Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó.)”


Vidd hírét!
  •  
  •