74 éves az Elfújta a szél

Vidd hírét!
 
 

Napra pontosan 74 évvel ezelőtt jelent meg minden idők egyik legismertebb és legsikeresebb regénye, az Elfújta a szél. Margaret Mitchell 1926-tól 1936-ig, 10 éven át dolgozott a könyvén, de megérte: 1937-ben Pulitzer-díjjal tüntették ki a regényért. Hollywoodra már akkor jellemző volt, hogy rögtön lecsapnak a sikerszagú sztorikra, így David O. Selznick producer az írónőtől már a megjelenést követően megvásárolta a regény megfilmesítési jogait.

Scarlett O’Hara történetét a mai napig 27 nyelvre fordították le, Clark Gable és Vivien Leigh főszereplésével pedig feledhetetlen filmet készítettek belőle. Musicalként először 1972-ben mutatták be Scarlett cím alatt, 2008-ban pedig az eredeti címén is eljátszották. A 90-es évek elején Alexandra Ripley folytatást is írt a regényhez Scarlett címmel, ez magyarul 1992-ben jelent meg. 2007-ben újra felbukkantak az Elfújta a szél szereplői, amikor Donald McCaig tollából megjelent a Rhett Butler c. regény. Ez a könyv ugyanazt a történetet meséli el, mint a ma 74 éves Elfújta a szél – csak Rhett Butler szemszögéből láttatva a dolgokat.

[youtube width=”480″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=8mM8iNarcRc[/youtube]

Az Elfújta a szél egy csapásra világhírűvé tette Margaret Mitchellt, és aztán nagy csend következett az írónő részéről. Sok helyen a mai napig úgy tartják számon, mint egyike az egyregényes szerzőknek – évtizedekkel a halála után azonban előkerült egy fiatalkori kisregénye, az Elsüllyedt múlt, ez is olvasható magyarul. Margaret Mitchell 48 évesen, Atlantában hunyt el egy autóbaleset következtében, egy ittas taxisofőr gázolta el. Atlantában, az Oakland Cemetery-ben temették el.


Vidd hírét!