Gyerekszáj: második osztályos könyvajánlók

100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Május hónapban gyerekek számára hirdetett pályázatot a Hargita Megyei Könyvtár és a Pro Libris kKönyvtári Egyesület, a Nekem tetszett! Olvastad már? lényege azon állt, hogy a 12 éve alattiak körében is népszerűvé tegyék az olvasást. Az olvasoterem.com a pályázaton szerény médiatámogatóként vett részt, és tanusíthatjuk, hogy a pályázat elérte célját: a gyerekek lelkesen ajánlották egymásnak a könyveket. A könyvtár és az egyesület négy különböző korosztályt díjazott az eredményhirdetéskor, a gyerekek pedig rengeteg könyvet kaptak ajándékba.


A gyerekek által készített könyvajánlók között böngészve találtunk egyszerűt, bonyolultat, az egész történetet elmesélőst, rövidet de frappánsat, az oktató által lediktáltat, vicceset és félreértelmezetett is. Mindegyik értékes a maga módján, azt például jó volt látni, hogy Fodor Sándor Csipikéjét hányféleképpen látják és értelmezik a 12 éve alatti gyerekek.

Ma a második osztályosok ajánlóiból szemezgetek pár említésre méltó mondatot, szösszenetet. A szentegyházi Finta Sára nagyon igyekezett, hogy a kedvenc olvasmányára felhívja a  többi gyerek figyelmét is. A Pumukli és a tó szelleme volt a kedvence, amelyben „Pumukli újabb kalandjaival ismerkedhetünk meg. A kis láthatatlan kobold Eder mesterrel egy tanyán nyaralt. A nagy nyugalmat a két szomszédfiú, Vili és Ottó zavarta meg, akik folyton kiváncsiskodtak, leskelődtek utánuk. Eder mester és Pumukli túljártak az eszükön és jól megleckéztették őket. Kövekkel teli ládikát rejtettek el a közeli tó vizébe és Eder mester úgy tett, mintha a tó szellemét idézte volna meg… De többet nem árulhatok el – írja a másodikos Sára -, ha szeretnétek tudni, hogyan tréfálták meg a fiúkat, olvassátok el ti is ezt a mókás könyvet!”

Az olvasoterem.com különdíját Kardalus Áron kapta Tersánszky Jenő Jancsi, a csacsi c. könyv ajánlójáért. Áron kedvenc könyve „Jancsiról, egy különleges csacsiról szól. Ezüstösen csillogó szőrrel és szabályos fekete csillaggal díszített homlokkal született. Még az öreg dudás is csodálatos csacsinak tartotta, azt mondta, hogy nagy szerencsét hozott a tanyára. A debreceni vásárban a gazdájával beneveztek a híres szamaragoló versenyre. Ám éppen a célszalag előtt különös dolog történt. Ha meg akarod tudni, hogyan alakult a verseny – írja Áron -, és mi történt Jancsival, érdemes a könyvet elolvasnod.” Jancsi még hozzáteszi, hogy a könyv után már nem tartotta többé buta állatnak a szamarat és szívből ajánlja minden állatbarátnak.

A gyerekek egyik kedvence Rosszcsont Peti. A másodikos Kovács Tamás is ezt választotta, az ajánlóban felsorolja a főszereplő csínytevéseit, majd hozzáteszi, hogy neki azért tetszett ez a regény, mert ő is szeret rosszalkodni. „Én a jó gyerekeknek ajánlanám – írja befejezésül -, hogy bennük is legyen egy kicsi rossz.”


Vidd hírét!
  •  
  •