Kindle vs. iPad vs. könyv

Vidd hírét!
 
 

A napokban tette közzé egy felmérés eredményét Jakob Nielsen a Nielsen Norman Grouptól, amelyben négy különböző „platformot” hasonlított össze 24 olvasó bevonásával. Arra kérte az olvasókat, hogy olvassanak el egy Ernest Hemingway elbeszélést az Amazon által forgalmazott Kindle 2-n, az Apple iPad-jén, egy PC-n és nyomtatásban – azért Hemingway, mert „kellemes és szórakoztató, a szöveg pedig egyáltalán nem bonyolult”. Olyan emberek segítségével végezték a felmérést, akik szeretnek olvasni és sokat is olvasnak. Az eredmény: a nyomtatott írást lehet a leggyorsabban olvasni.

iPad vs Kindle vs könyv vs PC

Nielsen arra kérte az olvasókat, hogy értékeljék az eszközt egy egytől hétig terjedő skálán az szerint, hogy milyen fokú elégedettséget okozott a számukra. Itt az iPad nyert 5.8-as átlaggal, szorosan a nyomában ott a Kindle (5.7) és a nyomtatott könyv (5.6). A PC csúnyán lemaradt, csak 3.6-ra értékelték. Leggyorsabban a nyomtatott könyvet olvasták a kísérlet alanyai, az iPad ennél 6.2%-al, a Kindle 10.7%-al volt lassúbb. Nielsen kihangsúlyozta, hogy az eltérés kevés, vásárlásnál biztosan nem ez fog dönteni egy iPad vagy egy Kindle mellett, de az figyelemre méltó, hogy mindkettő lemaradt a nyomtatott könyvvel szemben.

Az olvasók elmondták, hogy zavarta őket az iPad súlya (közel 75 dkg), a Kindle szürke szövege, és hiányolták a valódi lapozás élményét – noha az iPad esetében tetszett az, ahogyan az iBook applikációja jelzi, mennyi van még hátra az olvasmányból. A nyomtatott könyv mindenkiben megnyugtatóbb érzést keltett, mint az elektronikus formátumok, a PC-n való olvasást pedig senki nem szereti, mert az, ahogyan a képernyő előtt ülve olvasunk, leginkább a munkavégzésre emlékeztet.


Vidd hírét!