45 éves Harry Potter “anyja”

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Potter névvel először 4 éves korában találkozott, Bristolban volt a szomszédjukban egy testvérpár Potter vezetéknévvel, Joanne-nak pedig nagyon megtetszett a név, soha nem felejtette el a fiút és a lányt. Az ő neve csupán Joanne Rowling, a Kathleen kezdőbetűjét (a nagyanyja nevét) azért ragasztották a J. után, hogy két kezdőbetűt tehessen a címlapra a szerző valódi keresztneve helyett – a kiadó ugyanis nem volt biztos abban, hogy egy női író könyvét a fiúk el akarják majd olvasni. De ne szaladjunk ennyire előbe a dolgoknak, a kiadó előtt sok érdekes dolog történt a varázslófiú alkotójával – egy igazi sikertörténet az övé.


Már gyerekként és diákként is lekötötték a meseregények és a mesélés, a történetszövés. A kedvenc olvasmányai között volt többek között a Narnia krónikái és a Békavári uraság is. Édesapja fantasztikus történeteket olvasott fel neki, ezeket imádta. Két évvel fiatalabb húgának már kiskorában történeteket olvasott, első történetét még hat éves korában írta, egy Nyúl nevű nyúlról és egy Ms. Méhecske nevet viselő – meg fogsz lepődni: – méhecskéről. A középiskolában az volt a kedvenc elfoglaltsága, hogy az ebédszünetben barátainak és osztálytársainak folytatásos történeteket mesélt.

A dél-angliai Exeter Egyetemen franciát és filológiát tanult, majd a londoni Amnesty Internationalnél helyezkedett el, mint titkárnő. Az irodai munkát jól végezte, amikor pedig senki nem figyelt rá, történeteket gépelt a számítógépébe. 1990 nyarán sokat ingázott London és Manchester között, a vonaton fogalmazódott meg benne az ötlet egy fiúról, aki varázsló, de nem tud róla, és varázslóiskolába fog járni. A történeten az ebédidejében dolgozott, pubokban és kávéházakban. 1991-ben elhagyta az Amnesty Internationalt, és Portugáliába költözött angolt tanítani. Délutánonként és este tanított, délelőtt pedig a varázslófiú történetét folytatta. 1994 telén tért vissza a brit szigetekre. Kislányával a skóciai Edinburgh-ba költözött a húga közelébe. Ekkor már túl volt egy váláson, és szerény anyagi körülmények között töltötte a mindennapjait. A fűtetlen lakás helyett az egész napját egy kávéházban töltötte, itt szőtte tovább Harry Potter történetét, itt is fejezte be.

A kiadók sorra elutasították Joanne regényét, mondván: a könyv cselekménye miatt nem illik az ifjúsági irodalom sorába, a megszövegezés és a cselekményszál pedig túlzottan bonyolult. Végül csak 1996 nyarán sikerült eladnia a Harry Potter és a bölcsek kövét mindössze 4,000 dollárért. Ezt követően franciát tanított és meg volt győződve arról, hogy sosem fogják felfedezni. A regény Angliában végül 1997 nyarán jelent meg, és elnyerte a British Book Awards Children’s Book of the Year és a Smarties Book Prize Gold Medal for ages 9–11 díjakat. Pár hónappal később az amerikai kiadási jogokért már 105 ezer dollárt fizettek Joanne-nak. Ennek hatására az írónő felmondta tanári állását és csak a Harry Potter-történeteknek szentelte minden idejét. 2000-ben a Warner Bros. megvásárolta a sorozat filmjogait is. A mai napig a Harry Potter-könyvekért Joanne Rowling nem kevesebb, mint 11 díjat kapott. 2004-ben J. K. Rowling belépett a milliárdosok klubjába is. Ő lett az első olyan személy, aki könyvírással gyarapította a vagyonát körülbelül 1 milliárd dollárra.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=_EC2tmFVNNE[/youtube]

A világhíres asszony ma dr. Neil Murray orvos felesége, két közös gyerekük van. Joanne magánélete tabu, szinte alig ad interjút, visszahúzódó életet él. Ugyanakkor rengeteget adakozik, az ötödik rész megjelenése előtt kizárólagos jogot adott húsz, hajléktalanok által árusított lapnak, hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt közölhessék. 2009-ben Nicolas Sarkozy francia elnök a Francia Becsületrenddel tüntette ki. Washingtonban is gondoltak rá, de az Elnöki Szabadság Érdemrendet végül mégsem kapta meg, mert a Bush adminisztráció úgy gondolta, hogy a Harry Potter-sorozat a boszorkányságot támogatja.


Vidd hírét!
  •  
  •