Új könyvek szeptember elején

Vidd hírét!
  •  
  •  

Meglepően hamar eljutott a magyar olvasókhoz is Kathryn Stockett nagy sikert aratott regénye, A segítség. A 41 éves amerikai írónőnek ez az első műve, tavaly jelent meg az Államokban, aztán nagyon gyorsan az eladólisták élére kapaszkodott és hetekig ott maradt. Az Európa Könyvkiadónak köszönhetően már a jövő héten a kezünkbe vehetjük a magyar kiadást – ez az olvasoterem.com tippje szeptember elejére. A regény a hatvanas évek elejére, Jacksonba, az amerikai Dél egy tipikus kisvárosába varázsol bennünket. Látszólag olyan világ ez, ahol soha nem fog megváltozni semmi – a fehérek úgy érzik, a világ örök rendje a szegregáció, a feketék pedig álmukban sem mernék elmondani igazi érzéseiket (hiszen aki mégis elmondja, azt rögtön elbocsátják, s szerencséje van, ha nem ölik meg aztán). Közben persze már elkezdődött a fekete polgárjogi mozgalom, s amit Martin Luther King mond, s ami közben szép lassan történik az országban (a szegregáció fokozatos, nagyon lassú enyhülése), az mégiscsak eljut a kisvárosba…
Skeeternek, egy fehér lánynak, aki épp visszajött az egyetemről, és író akar lenni, az az ötlete támad, hogy a cselédekről kellene könyvet írni, pontosabban egy interjúkötetet: a fekete nők először kapnának lehetőséget, hogy ők maguk mondják el, milyen a fehéreknek dolgozni, hogy bánnak velük, mik a fájdalmaik, örömeik. Skeetert eleinte csak naiv, gyerekes becsvágy fűti, hogy valami olyat írjon, ami megjelenhet. De a közös munka révén a néger cselédeket megismerve, s részt vállalva sorsukból, sőt életét kockáztatva értük – hiszen Jacksonban veszélyes, sőt életveszélyes vállalkozás egy ilyen könyv kiadása -, a fiatal lány a jó ügy mellett kiállni kész, bátor felnőtté válik.


A Kathryn Stockett könyv mellett van más meglepetése is az Európa Könyvkiadónak: igazi történelmi regényfolyamra készül a kiadó. Robert Merle tizenhárom izgalmas, fordulatos regényben dolgozta fel a francia történelem egyik legmozgalmasabb, legviharosabb időszakának, a XVI. század végének és XVII. század elejének, a hugenották, az első Bourbonok, Navarrai Henrik, Medici Mária, XIII. Lajos és Richelieu korának történetét. A regényfolyam főhőse a szenvedélyes és gáláns Pierre de Siorac lovag, a reneszánsz típusú, okos, nemes lelkű és finom érzésű katona-polgár-értelmiségi arisztokrata figura, aki lépten-nyomon veszedelmes kalandokba keveredik, és mindig ott van, ahol a korabeli történelmet alakítják, és ahol “libben a szoknya”. Mert Pierre de Siorac nemcsak a királyoknak, hadvezéreknek, főpapoknak és nemesuraknak, hanem az előkelő szépasszonyoknak is nagy barátja. Nem csoda hát, hogy sokszor eszére, szívére, diplomáciai érzékére és kardjára egyaránt szüksége van, hogy kivágja magát szorult helyzetéből. A Francia história című, 13 kötetes regényfolyam első darabja.

Nincs új könyvhullám újabb vámpírsztori nélkül. Ezúttal is az Ulpius-ház Könyvkiadó gondoskodik a feszültségkeltésről. J. R. Ward regényében, a Halhatatlan szeretőben a főszereplők az éjszaka kétes alakjai. A New York állambeli Caldwellben halálos harc folyik a vámpírok és gyilkosaik között… John Matthew valódi kilétét homály fedi. A Testvériség befogadta, de senki sem tudja, honnan jött, vagy ki is ő valójában. Pedig halott testvérük, Darius tért vissza új testben, új küldetéssel. Miközben Johnt személyes bosszú fűti, szembekerül a megtestesült Gonosszal, akinek legyőzéséhez mindkét énjére szüksége lesz. Xhex, a bérgyilkosnő, titokban régóta szenvedélyesen vágyik Johnra. Egy szeretőjét már elvesztette, ezért nem akarja, hogy egy újabb értékes férfi is áldozatul essen a háborúnak. Azonban hamarosan rájön, hogy a szerelem, akárcsak a végzet, elkerülhetetlen…

Akárcsak minden labdarúgó VB vagy EB (illetve nyári olimpia) esetén, ezúttal is látványos albummal jelentkezik az Aréna 2000 Kiadó. A dél-afrikai torna mind a 64 mérkőzéséről kétoldalas (a döntőről négyoldalas) beszámolót találhattok, gólleírással, nyilatkozatokkal. Minden csoportról, majd körről kétoldalas szakmai elemzést készítünk. A szokásos történeti rész ezúttal elmarad, de csak azért, mert terveink szerint még az idén egy nem mindennapi vb-történeti lexikonnal jelentkezik a kiadó.

Egy másik említésre méltó kiadvány a témában Tejfalussy Béla és Kovács Attila munkája, a Magyar hokilegendák. Korábban még sehol nem publikált fényképekkel és kordokumentumokkal gazdagon illusztrált könyv készült a hoki szerelmeseinek. Pásztor György, Schell László, Rajkai László, Kercsó Árpád, Ancsin János és más hírességek pályafutását mutatja be a Magyar hokilegendák című kötet. A mű – családja, barátai, sporttársai közreműködésével – elsőként emlékezik meg a 2009-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt kiváló jégkorongozóról, Ifjabb Ocskay Gáborról.
A szerzők célja az volt, hogy méltó módon állítsanak emléket ennek a nagyszerű sportembernek. Külön értéke Magyar hokilegendák című kötetnek, hogy tartalmazza a magyar jégkorongsport eddigi összes válogatottja és bajnoka nevét, valamint – első alkalommal – feldolgozásra került a jelenkor legsikeresebb magyar jégkorongcsapata, az idén negyven esztendős Alba Volán története is.


Vidd hírét!
  •  
  •