135 éve született a Tarzan atyja

Vidd hírét!
  •  
  •  

1875 szeptember elsején született Edgar Rice Burroughs, a Tarzan-regények szerzője. Chicagóban látta meg a napvilágot egy háborús veteran fiaként. Michiganben Katonai Akadémiára járt, 1895-ben szerzett diplomát, de két évvel később szívbetegsége miatt leszerelték. Nem igazán tudta eldönteni, hogy mit akar az élettől, sok mindent kipróbált. Vezetett egy irodaszerboltot, dolgozott az apja vállalatánál, az American Battery Company-nál, volt könyvelő, beszállító és rendőr is. 35 évesen kezdett az írással foglalkozni, novellákat írt és küldött be egy népszerű magazinhoz. Első olyan írása, amiért pénzt is kapott, az Under the Moons of Mars volt. A könyv a későbbiekben 10 további folytatást megérve, regénysorozattá bővült.


1912-ben írta meg az első Tarzan-regényét, Tarzan, a dzsungel fia címmel, mellyel ismertséget és elismerést szerzett. A történetet barátnője ihlette, akinek főnöke, Tom Barnett a hivatalban sokat mesélt az afrikai, ezen belül is a szenegáli vadászkirándulásáról, Afrika szépségéről, csodás világáról, a vad tájakról és a dzsungelről. Barátnője lelkesen mesélte a történeteket, így ezek Burroughs fantáziájában tovább éltek, képzeletben számtalan alkalommal járt Afrikában, a gondolatait pedig leírta. Az írásait tartalmazó füzetet Burroughs odaadta barátnőjének, aki a hivatalban is olvasva a füzetet, egyszer véletlenül főnöke asztalán felejtette, a főnöke pedig megtalálta és elolvasta. Ő javasolta, hogy Burroughs adja ki a művet.

Az első Tarzan-írás 1912 októberében jelent meg az All-Story magazinban, 700 dollárt kapott érte. Könyv alakban még az év karácsonyán került a boltokba. Ekkoriban hagyta ott rendőri állását. 1916-ban családjával hosszú kiránduláson vett részt, megtetszett neki Dél-Kalifornia. Ennek hatására 1919-ben farmot vásárolt San Fernando Valley-ben, amelyet Tarzana-nak nevezett el. 1923-ban meglapította saját kiadóját, az Edgar Rice Burroughs, Inc.-et, és ezen keresztül folytatta könyvei kiadását. A Tarzan-könyvekből összesen további 27-et írt. Ezeket az esztendők során hatvan nyelven, közel nyolcvanmillió példányban adták ki.

A Tarzan-könyvek közel 45 filmnek voltak az ihletői, amelyekből 12-nek a temesvári születésű Johnny Weissmüller volt a főszereplője. Az első hangos Tarzan filmet 1932-ben mutatták be.

Burroughs a westernnel is próbákozott. A Pellucidar sorozatban egy földalatti világ tárul a szemünk elé, a Venus sorozatban a romantika és a vígjáték műfaja keveredik.

A Pearl Harbor-i csata idején Hawaii-on tartózkodott. Ez az esemény újra a katonaság felé vonzotta, 66 évesen mint haditudósító dolgozott a hadseregnél. 1950. március 19-én halt meg, szívrohamban.


Vidd hírét!
  •  
  •