Le Carré új regénye hamarosan magyarul is

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Szovjetúnió felbomlásával véget ért a hidegháború. Ha valaki azt gondolja, hogy a kémek azóta munkanélküli segélyből élnek, és egy jó kémregényért a 70-es, 80-as évek történéseihez kell visszanyúlni, az nagyon téved és nem ismeri korunk egyik tollforgatóját. John le Carré visszatért, legújabb regénye éppen ma jelent meg Nagy-Britanniában, az Our Kind Of Traitor ismét bizonyítja, hogy a mester előrehaladott kora ellenére csúcsformában van. A hidegháború mélységei után magával visz korunk gonosz bugyraiba is.


Legújabb regényében is a tipikus le Carré-s világban találjuk magunkat. Főszereplői olyanok, amilyeneket csak le Carré tud teremteni: bájosak, túlságosan is emberiek, kissé agyafúrtak. Minden kis részletet, minden csepp információt szereplőinek szemével láttat, rajtuk keresztül juttat el az olvasóhoz, és nincs az a könnyed, lineáris elbeszélés, amitől csak a ponyvaregények közé sorolhatná bárki is a műveit.

Az Our Kind Of Traitor magyarul novemberben kerül a könyvesboltok polcaira az Agave Könyvkiadó gondozásában, tudtuk meg a kiadótól. A könyv A mi emberünk címet viseli, az olvasóterem az elsők között mutatja meg nektek a magyar kiadás borítóját (itt fent). A regény az orosz maffia és a válságba sodródott nemzetközi pénzintézetek korrupt összefonódásáról szól. Perry Makepiece, az egykori oxfordi oktató, és ügyvéd-barátnője, Gail Perkins, egy nyaralás alkalmával ismerkednek meg a milliárdos orosz üzletemberrel, Dmitri Vladimirovich Krasnovval, azaz Dima-val. Dima a fiatal pár segítségével üzen Angliába az MI6-nak: disszidálni készül. Mint kiderül, Dima nem csak egyszerűen egy orosz üzletember; ő a világ egyik legnagyobb pénzmosója. A jámbor pár hamarosan egy kegyetlen játszma fogaskerekei között találja magát.

A mi emberünk le Carré huszonkettedik könyve. Magyarul eddig tizenöt regényét adták ki, ez lesz a tizenhatodik. Le Carré októberben tölti a 79. életévét; első regényét 30 évesen írta. 1960 és 1964 között az MI6 szárnya alatt dolgozott Németországban, a bonni és a hamburgi Brit Nagykövetségen. Akkor írta egyik leghíresebb regényét is, A kém, aki bejött a hidegről címűt. Ha valaki, akkor le Carré tudta – és a jelek szerint ma is tudja -, hogy mit történik a kémek világában.


Vidd hírét!
  •  
  •