A világ legdrágább könyvei

Vidd hírét!
  •  
  •  

A könyvet John James Audubon készítette a XIX. század során. Tizenkét évig dolgozott rajta, ez idő alatt beutazta Amerikát, madarakat lőtt le, felfüggesztette egy zsinegnél fogva és lefestette őket. A könyvet Nagy-Britanniában adta ki végül és a felső tízezer körében népszerűsítette. A könyvből csak 119 példány készült, ettől is annyira értékes. 108 példányt könyvtárakban és múzeumokban őriznek, 11 példány gyűjtők birtokában van. Lord Hesketh gyűjteményéből december 7-én kalapács alá kerül a Mr. William Shakespeares Comedies, Histories & Tragedies egy példánya is. A könyvet 1623-ban nyomtatták in-folio méretben, és a 446 éve született drámaíró 36 művét tartalmazza. Az aukciós ház szerint a kötet a teljes angol irodalom legfontosabb műve. Eredetileg 750 példányszám készült belőle, mára csak 219 darabról tudnak, a többinek nyoma veszett. A decemberben árverésre kerülő példányból hiányzik 3 oldal, az értékét pedig 1,5 millió angol fontra becsülik.


Minden idők legdrágább könyvét egyébként Bill Gates birtokolja. A The Codex Leicester Leonardo da Vinci tudományos írásait tartalmazza, Bill Gates 1994-ben egy árverésen 30,8 millió dollárt fizetett érte. Korábban egy műgyűjtő, bizonyos Armand Hammer tulajdonában volt a kötet, 1980-ban vásárolta és átnevezte Codex Hammer-nek. Bill Gates visszaadta a kötet eredeti címét.

A The Gospels of Henry the Lion 1983 december 6-án kelt el szintén a Sotheby’s aukciós ház kalapácsa alaltt, az illusztrációkkal gazdagított evangéliumokért akkor 8,14 millió angol fontot fizettek. A kötetet a németországi Wolfenbüttel városában, a Herzog August Könyvtárban őrzik és biztonsági okokból kétévente csak egyszer állítják ki.

A The Canterbury Tales egy XIV. századi könyv, Geoffrey Chaucer írásait tartalmazza. A kötetben két próza található, a többi versformában írt történet. A könyvet 1998-ban egy árverésen 4,6 millió angol fontért adták el.

A The Gutenberg Bible 1987-ben 5,39 millió dollárért kelt el, ez egyike a legelső nyomtatott könyveknek. 1455-ben készítette Johan Gutenberg, az USA-ban mindössze öt példányt őriznek belőle.

Wolfgang Amadeus Mozart kilenc szimfóniájának autogrammal ellátott kézirata minden idők legdrágább zenei műve. Londonban kelt el egy árverésen 1987-ben, 3,6 millió dollárt fizettek érte.


Vidd hírét!
  •  
  •